Варненският кмет инспектира на мотор чистотата в Левски и Цветния квартал (СНИМКИ)

Мисия Варна

13-08-2024, 10:33

Снимка:

Фейсбук/Благомир Коцев

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Благомир Коцев призова гражданите да не изхвърлят нищо около контейнерите.

На обичайната си сутрешна разходка из града днес фокусът ми беше кв. Левски и Цветния квартал. Лично проверих състоянието на чистотата, както и дали контейнерите за отпадъци са извозени навреме. Това написа в своя Фейсбук профил кметът на Варна Благомир Коцев.
 
Ето какво още написа той в социалната мрежа:
 
„Установих, че тези за битови отпадъци - сивите - са извозени навреме и празни, но на места хората продължават да изхвърлят торбите си около тях. С цветните контейнери за разделно събиране ситуацията е следната - зелените са винаги полупразни, а жълтите навсякъде препълнени. Тъй катоднес е вторник и фирмата би трябвало да ги извозва днес, ще ѝ дам шанс и по-късно отново ще проверя дали това се е случило в рамките на деня.
Един от основните проблеми за образуването на микросметища около контейнерите е именно едрогабаритния отпадък и най-вече кашоните, които са обемисти, а трябва да влязат в малкия отвор на жълтите контейнери. Работим това да се промени като ги подменим с по-подходящи. До тогава обаче ще следим за навременното извозване на жълтите контейнери, за да не са винаги препълнени. Ясно е, че честотата на извозване и контрола върху това трябва да се подобри. Още днес ще изискам промяна в графика на фирмата.
 
И все пак отново призовавам гражданите - не изхвърляйте нищо около контейнера, а едрите кашони нарязвайте на малки парчета и поставяйте само в жълтите контейнери. Едрогабаритните отпадъци изхвърляйте само по график, а скоро ще имаме и специализирана площадка за разделно сметосъбиране на всички възможни отпадъци.“