Курсанти от Морското училище се включиха в изпълнението на първата експедиция по проект SCIRENA II (СНИМКИ)

Животът

13-08-2024, 14:41

Снимка:

ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Участие в нея взимат Института за морски изследвания на Кралство Норвегия и Басейнова дирекция „Черноморски район“.

На 12-ти август 2024 г. започна изпълнението на първата експедиция по проект SCIRENA II “Диагностичен анализ на морската околна среда в Черно море по отношение на военните действия на територията на Република Украйна”, продължение на проект SCIRENA Black Sea.

Проектът се изпълнява в партньорство с Института за морски изследвания на Кралство Норвегия и Басейнова дирекция „Черноморски район“.

От борда на НИК „Св. Св. Кирил и Методий“ беше извършено пробонабиране с фокус върху картографиране на дънни местообитания, видове обект на търговски риболов, хидрографски условия, замърсители в биота и седименти, морски отпадъци (Дескриптори D1,6; D7; D8; D9; D10) в избрани крайбрежни и дълбоководни пунктове. С дълбоководен дистанционно-управляем апарат успешно бяха обследвани 300-метрови трансекти на дълбочини 80-100 метра.

В международият научноизследователски екип, освен изследователите от Кралство Норвегия и Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“, за участие в експедицията са поканени изследователи и докторанти от Униветситет „Асен Златаров“, гр. Бургас, Технически университет, гр. Варна и Институт по океанология, гр. Варна.

В навигационното и инжинерно-техническото осигуряване на научните изследвания активно участие взимат и курсанти от ВВМУ от специалностите Корабоводене, Корабни машини и механизми и Мехатроника.

В рамките на подготовката за участие в 33-та Българска антарктическа експедиция, в периода 12.08 до 14.08 научноизследователски кораб „Св. Св. Кирил и Методий“ с бордови номер 421 изпълнява тактическо учение №2. Отработват се техники и процедури по спускане на дълбоководен дистанционно-управляем апарат, стоварване на материална част на необорудван бряг, отработване на видовете отбрани и защити на кораба на ход и на незащитена котвена стоянка, както и осигуряване на научноизледователската дейност на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“.