В ReBonkers откриват изложба с кинетични музикални скулптури

Варна Лайф

14-08-2024, 13:18

Снимка:

ReBonkers

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Творенията на Мартан Табаков не са типичните sound art творби.

Тази вечер от 19:00 часа в пространство за съвременна култура ReBonkers посрещаме Мартан Табаков – име вече познато на варненската публика от участието му в първото издание на форум за съвременно изкуство БУНА като част от колектива студио Белка, както и участията му с вокали и бас китара в пост-пънк групата КАКЕ? 

Този път той се завръща на варненска почва с индивидуален проект, който умело събира всички негови интереси в едно – скулптура, музика и интерактивност.

Музикалните скулптури на Мартиан Табаков не са типичните sound art творби, които си представяте. Изцяло аналогови, те разчитат на взаимодействие и интеракция. И не разкриват от само себе си нищо, без да бъдат помолени.

Докато звуковата скулптура предполага моделиране на звук, който се явява като главно изразно средство, музикалните обекти на Мартиан имат своя естетичен език и послание, дори когато са тихи. Звукът и формата съжителстват в една плоскост, но в друга са съвсем отделни. Въпреки това, художникът “поощрява” зрителите да общуват и музицират на неговите обекти.

Не можем да ви пресъздадем как звучат музикалните скулптури. Но можем да отбележим, че Мартиан случайно открива “акустичните свойства на взаимодействието между метала и заваръчната си маска”. Експериментът започва през 2013г и продължава и до днес.

Изложбата “Преди музикалните инструменти” успява да анимира статичните обекти, като че ли общуването с причудливите форми, разкрива пред публиката следваща сцена. И тези сцени могат да се менят непрестанно, колко зрителят пожелае. Не идвайте сами на тази изложба, ще бъде по-забавно в компания.

Това е един интердисциплинарен проект, досущ като своят автор, който борави умерено, и с художествената форма, и с музикалният експеримент. В ReBonkers, обичаме интердисциплинарните проекти, защото именно смяната на гледна точка, разкрива повече и повече.