Община Варна с официална позиция за фалшиви имейли, изпращани от името на кмета

Мисия Варна

14-08-2024, 20:06

Снимка:

Община Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

От администрацията на Коцев заявиха, че има основание да сезират органите на МВР и Прокуратурата.

Фалшиви електронни писма от името на кмета на Варна Благомир Коцев и общинския пресцентър бяха изпратени днес до редакциите на варненските медии. От общинската администрация излязоха с официална позиция по случая. Оттам отбелязват, че Община Варна има основание да сезира органите на МВР и Прокуратурата.

В позицията се подчертава, че днес, 14 август 2024 г., неизвестни извършители са предприели злонамерени действия в опит да накърнят институционалния авторитет на Община Варна и на кмета Благомир Коцев в лично качество. До редица варненски медии, както и до личните електронните адреси на журналисти и служители на Общината бяха изпратени имейли с фалшива информация, посочват от общинската пресслужба.

Първата вълна имейли е от 7,13 ч., втората – от 7,16 ч., а третата – два часа по-късно– в 9:19 ч. Техният подател неправомерно е използвал името на Благомир Коцев - [email protected]. Официалният адрес за кореспонденция на кмета на Община Варна е [email protected] и няма общо с използвания електронен адрес. Тази информация е публично достъпна на сайта на Община Варна, се казва още в становището.

В 9,35 ч. е последвала и четвърта вълна имейли, които са изпратени от името на Пресцентъра на Община Варна. Скоро след това те са публикувани на уеб сайт, който има претенции да е новинарски, а под публикацията като източник е цитиран Пресцентърът на Община Варна, припомнят хронологията от Общината.

В първия случай, при първата, втората и третата вълна имейли, налице е кибер престъпление срещу личността и обществената длъжност на Благомир Коцев.  Във втория случай, има атака срещу институцията Община Варна, в която злонамерено лице чрез измама и от нейно име разпространява фалшива информация, гласи още позицията.

"Считаме днешните действия за кибератака, която е опасна и би могла да има сериозни обществени последици. Тя би могла да послужи за други противообществени цели с престъпен и дори терористичен характер. Например, вместо да накърнява личността на кмета и авторитета на Община Варна, от същия този имейл може да бъде обявено извънредно положение или евакуация на града, изразяват опасенията си от Общината.

Те отбелязват, че в такъв случай този вид престъпление би следвало да е от компетенциите на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС).

Пълния текст на официалната позиция на Община Варна можете да видите тук.