Морето завря от сафрид и паламуд

Животът

16-08-2024, 15:20

Снимка:

Varnautre.bg/Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Изкупните цени на паламуда, които в момента достигат до 20 лева за килограм, могат да спаднат драстично при изобилие от риба, прогнозират хората от бранша.

Първите улови на дребния паламуд, наричан от рибарите „циганка“, вече са факт по българското Черноморие.

Тази година сезонът започва значително по-рано – почти месец преди обичайния срок. Местните риболовци в района на Царево споделят, че вече са хванали значителни количества от този вид риба, което е добър знак за предстоящия риболовен сезон. По думите на старите морски вълци, ранното пристигане на циганката предвещава силен улов.

От чепарета до мрежи „гъргър“ – ловът на дребния паламуд
Ловенето на циганката не е лесна задача, но рибарите в района на Галата, Варненско, са оптимисти. Дребният паламуд се лови предимно с чепарета или специални мрежи, известни като „гъргър“. Въпреки че рибите са сравнително малки, те са изключително лакоми и често налагат рибарите да се справят с повредени чепарета. „Не остана здраво чепаре, много хищници има това лято“, споделят местните рибари.

Първите уловени циганки по Южното Черноморие са с тегло до половин килограм. Очакванията са, че с напредването на есента тези риби ще наддават активно, като някои екземпляри ще достигнат до два килограма.

Нощният улов – магията на фосфоресциращите пасажи
Едно от най-атрактивните преживявания за рибарите е нощният улов на паламуд, когато пасажите фосфоресцират в тъмните води на Черно море. Това прави рибата лесна за забелязване отдалеч, което увеличава шансовете за добър улов.

Изкупните цени на паламуда, които в момента достигат до 20 лева за килограм, могат да спаднат драстично при изобилие от риба, прогнозират хората от бранша. Според тях, при добър сезон цената може да се намали дори наполовина.

Сафридът също се представя силно
Наред с циганката, силен е и риболовът на едър сафрид. Местните рибари отбелязват, че този вид риба се лови успешно рано сутрин – докъм 9:00 часа – и привечер след 19:00 часа, когато пасажите отново се появяват в по-плитките води. Най-добрите резултати се постигат на дълбочина около 20 метра, като успешността на чепаретата варира според конкретните условия и мястото на риболов.

Сафридът може да се лови на различни места по Черноморието, като едни от най-популярните точки са скалите при фара на Ахтопол и плажът Болата по северното крайбрежие.

Кулинарни съвети за любителите на рибата
Дребният паламуд, наричан още циганка, е особено подходящ за пържене, макар че туристите често го пробват и на скара. Местните от Царево споделят, че най-добрият начин за приготвяне е да го цепите на две и директно да го пуснете в тигана. Туристите буквално си облизват пръстите след това.

По-едрият паламуд може да бъде нарязан на шайби, обилно полят с прясно изцеден лимонов сок и след това овалян в царевично брашно със сол и черен пипер. След като се изпържи до златисто, рибата се поднася върху кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина. Ако предпочитате скара, не забравяйте предварително да намажете рибите със зехтин и да добавите малко масло и магданоз в коремчетата им.

Рибата върви идеално с чаша изстудено бяло вино или бира – перфектният завършек на едно морско изживяване. Наздраве!