Фестивалът на хвърчилата пристига във Варна този уикенд

Животът

22-08-2024, 13:31

Снимка:

Международен фестивал на хвърчилата

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

От 10.00 до 20.00 ч. на плажа в кв. "Аспарухово" професионалните клубове на участниците ще показват най-новите си творения.

Фестивалът на хвърчилата - празникът на свободния полет под мотото "По пътя на птиците" ще обходи и тази година цялото наше черноморско крайбрежие, следвайки полетния път на птиците "Виа понтика". Демонстрации на хвърчила ще бъдат проведени на шест различни места по морето, сред които и Варна.

С двудневни демонстрации на пъстри хвърчила и синхронно управление под музикален съпровод фестивалът на хвърчилата ще отбележи дванадесетата си годишнина на 24 и 25 август във Варна.

От 10.00 до 20.00 ч. на плажа в кв. "Аспарухово" професионалните клубове на участниците ще показват най-новите си творения, включително атрактивните за децата обемни модели на различни животни. Въздушни артисти ще покажат майсторско управление на спортни хвърчила в синхрон с музика – това са модели за напреднали, които летят много бързо и описват сложни фигури в небето. Парадът ще бъде съпътстван от сценична програма, приятна музика и други забавления за малки и големи.

Освен като вече утвърдено културно събитие и безспорна атракция за жителите и гостите на Черноморието ни, фестивалът е известен и с това, че всяко негово издание се ангажира с каузи и обществено значими послания, като например такива, свързани с чистотата на околната среда, опазването на застрашени животински видове и природата като цяло. И тази година по време на събитието очакваме в небето да се реят не само хвърчила, но и ята от щъркели, пеликани и други мигриращи на юг птици. Именно затова мотото на фестивала е „По пътя на птиците“, с призив за опазването им по целия им миграционен път.