Стридите на Кранево - целувка от русалка (СНИМКИ)

Животът

25-08-2024, 11:18

Снимка:

Радио Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Обичайното време за една стрида да измине пътя от морето до чинията са три години.

Вече осем години работи първата ферма за култивирани стриди в България. Намира се на 700 метра от брега край село Кранево. Собственик е инж. Коста Петров, разказва Радио Варна.

Той е твърдо решен да докаже, че и у нас могат да се отглеждат морски деликатеси на световно ниво.

Всичко за него започва като на филм, докато гледа по  "Дискавъри ченъл" как американците произвеждат стриди.

Инж. Петров обяснява, че мидите стават навсякъде, за стридите обаче са нужни специални условия:

"В цял свят стридите се хранят със зоопланктон,  в Черно море - само с фитопланктон, затова всичко в нашето море е вкусно."

Започва бизнеса със стриди от Бискайския залив, но бързо се отказва от тях заради болести по стридите. 

Сега ги взема от Испания и Италия. 

Предлагат му и от Китай.

Обичайното време за една стрида да измине пътя от морето до чинията са три години, обяснява Петров:

"Взех си малко по-големи стридички по около 30 грама, при мен са около година и половина и вече гонят 300 грама. На такава стрида един французин никога няма да посегне. Те ги ядат от 60 до 80 грама, понеже по-големите им са жилави, за разлика от черноморските. Нашите стриди имат пълна ядка, нежно месо и уникален вкус. Цветът трябва да е светлокафяв, което е индикация за наличие на мощна хранителна среда."

Има 28 показателя, по които се определя дали стридата ще живее или не. Най-подходящата температура на морската вода за живот на стридите е от 15 до 25 градуса:

"Под 15 градуса стридата изпада в летаргия, но мога да дам гаранция две седмици, ако реша да продам тази стрида. Над 25 градуса стават едни неща, които са дълга, досадна и тъжна тема. Но аз съм с 8 години опит, а и чета книга, така че съм намерил начин да реша въпроса. Цената е 30 лева на килограм."

Стридите се ядат от септември до април. 

Когато се хапват сурови, имат идеални вкусови качества и запазени полезни свойства.

Румънците са постоянните му клиенти.

Има епизодични доставки във Франция, Испания, Швейцария.

 В България зарежда класните ресторанти.

Кухнята на българина е много консервативна, обяснява бизнесменът. Затова Стридариумът във Варна затвори.

Предстои да открие нов ресторант на брега на Кранево.