Археолози откриха оловен печат от 9 - 10 век в Плиска

Животът

28-08-2024, 14:07

Снимка:

Радио Шумен

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Интересното е, че на изображението с Богородица Младенецът е представен като възрастен – с брада и мустаци.

Уникален оловен печат oт 9 –10 век откриха археолози във външния град на първата българска столица Плиска, съобщава БНР. 

На задната му страна има изображение на Богородица с порасналия вече Младенец. Досега не е намирано подобно изображение. На лицевата страна на печата е изобразен хълмът на Голгота и кръст с надпис „Господи, помагай на Петър“. Предполага се, че въпросният Петър е местен аристократ, който е водил кореспонденция с централната власт в Плиска. Това заяви днес на пресконференция ръководителят на разкопките доц. д-р Константин Константинов.
 
„От задната страна има изображение на Богородица с Младенеца и текст „Богородице, помагай...“. За съжаление от задната страна той е ударен на криво и не се чете на кого да помага. Интересното при този печат е, че на изображението с Богородица Младенецът е представен като възрастен – с брада и мустаци. Все още търсим аналогии, но не познаваме такъв оловен печат с подобно изображение на Христос като възрастен“, каза още доц. д-р Константинов.
 
Заместник-ръководителят на проучванията Ивайло Кънев от Националния исторически музей обясни, че на други печати надписите са четириредови, а тук написаното е в кръг около изображенията. Разкопките във външния град на „Обект 41“ ще продължат.