Може ли Гришо да ни зарадва с титла на US Open

Спорт

31-08-2024, 16:35

Снимка:

Efbet

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Отпадането на Джокович дава голям шанс на българина.

Тази нощ на Откритото първенство на САЩ по тенис в Ню Йорк се случиха две важни събития. Първо Григор Димитров затвърди отличното впечатление от първите си два мача и разгроми с 6:3, 6:3, 6:1 за около 100 минути 40-ия в света Талон Грийкспоор (Нидерландия). Така за пръв път в последните 5 години българинът се класира за осминафиналите на турнира, при това без да загуби нито един сет.

Малко по-късно се стигна до голямата сензация. Австралиецът Алексей Попирин изхвърли от играта Новак Джокович след победа с 6:4, 6:4, 2:6, 6:4. По този начин сърбинът се прости с надеждата си да гони 25-а титла на турнир от Големия шлем в кариерата си. От друга страна новината за отпадането на Джокович е добре дошла за Григор Димитров, който според схемата трябваше да срещне именно него на евентуален четвъртфинал.

Преди това, обаче Гришо ще има още едно сериозно препятствие. И това е шестият поставен в схемата Андрей Рубльов. Руснакът също успя да стигне лесно до тази фаза на турнира и сега очаква сблъсъка със своя добър приятел извън корта Григор Димитров. Спокойно може да се каже, че заради отпадането на Джокович, двубоят между двамата е "скрит мачбол" за класиране дори на финала. Защото липсата на Джокович от тази част на схемата дава възможност за далеч по-поносими противници за някой от двамата на четвъртфинала и полуфинала.

Мачът между Гришо и Рубльов логично е труден за прогнозиране, защото двамата са почти равностойни. Букмейкърът efbet оценява вероятността за победа на руския тенисист с 55,6 процента. Шансовете на Григор Димитров за успех са 50%. Засега организаторите на турнира не са обявили началния час, но със сигурност двубоят ще бъде част от вечерната програма утре.

След всичко казано дотук възниква въпросът дали не е дошъл моментът Гришо да сбъдне голямата си мечта и да спечели тенис турнир от Гоемия шлем? При всички положения това ще е много трудна работа, въпреки отличната форма на българина. Защото дори да преодолее Рубльов и очакваните след това два по-ниско класирани съперника, то на финала най-вероятно ще трябва да се изправи срещу лидера в световната ранглиста Яник Синер. Срещу когото на този етап аргументите за победа на българина не са големи...Но знае ли човек какво е приготвила съдбата? И дали няма и Синер да последва съдбата на Джокович в някой от следващите си мачове...

Според букмейкъра efbet Григор Димитров е на пето място по шансове да спечели US Open. Вероятността това да се случи е 4,5 процента, колкото е и тази за триумф на Алексей Попирин и Джак Драпер. Фаворит според efbet остава лидерът в световната ранглиста Яник Синер. Шансовете му за титла в Ню Йорк са 45,5 процента. След него се нареждат Александър Зверев с 27%, Даниил Медведев 20,8% и Тейлър Фриц 6,3%.