Варна отбелязва Съединението с празнична програма

Мисия Варна

06-09-2024, 11:07

Снимка:

Община Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Историческа възстановка на събитията от 1885 година ще започне в 18:00 ч. на площад „Независимост“ в центъра на града.

Община Варна отбелязва 139 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Съорганизатори на събитията са Военноморските сили на Република България и Варненската и Великопреславска света митрополия.

В 10 часа пред паметната плоча на княз Александър I Батенберг на пл. „Независимост“ започва възпоменанието за 6 септември 1885 с полагане на венци и цветя с военен ритуал.

В 10:15 часа тръгва шествие, което ще се движи по бул. „Мария Луиза“,  до паметника на загиналите в Сръбско-българската война в градинката до Археологическия музей.Там в 10:30 часа ще бъде отслужена заупокойна молитва и церемония по полагане на венци и цветя с военен ритуал.

Като част от празничната програма от 11 часа на сцена „Раковина“ в Морската градина ще се проведе XVIII Областен празник на фолклорното изкуство „Песни на брега“. Ще участват любителски състави и изпълнители от общините на Варненска област.  Организатор е народно читалище "Македония - 2005".

Историческа възстановка на събитията от 1885 година ще започне в 18:00 ч. на площад „Независимост“ в центъра на града. И тази година актьори ще пресъздадат момента, в който княз Батенберг обявява от Варна за първи път Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Организатори са Народно читалище „Стара Варна - 2010“, фондация „Стара Варна“.