Откриват изложба инсталации в Градската художествена галерия във Варна

Варна Лайф

06-09-2024, 12:18

Снимка:

Община Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Експозицията е съпътстващо събитие на художествения форум „Изкуството като противодействие“.

Художественият форум „Изкуството като противодействие“, организиран от Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна, който започна на 30 август 2024 г. с изложбите на фестивала “Процес - Пространство” и Група “Ръб”, открива на 10 септември събитие от своята съпътстваща програма. Това е изложбата „Време-пространствени полета“ на Огняна Серафимова, включваща инсталации, които ще бъдат експонирани във вътрешния двор на Варненската художествена галерия.

Проектът на автора Огняна Серафимова разглежда темата за паметта и е едно гмуркане във физичния свят от обекти, повърхности, материи, които създават миналото.

Инсталационните обекти представляват три големи метални конструкции – кубове, както и фасада от „ленти-папируси“, в които посетителите могат да надникнат в определено „време-пространствено поле“, да се докоснат до предметността и философките въпроси, провокирани от нея. Текстовете са своеобразно поетично „разкодиране“ и покана към зрителите да попитат себе си, да се „вчувстват“ в творбата (както казва Хайдегер), да се включат в процеса като споделят с автора своите отговори и лични „време-пространствени полета“. На официалното откриване на 10 септември от 18 ч. посетителите могат да напишат на гърба на картички-въпроси своите отговори и да ги пуснат в кутия-хранилище.

Тези специално създадени за проекта 8 вида картички-въпроси са разпространени из различни локации на Варна като своеобразна концептуална акция. За създаването й са съдействали маркетологът Габриела Евстатиева и графичният дизайнер Христо Христов.

Огняна Серафимова – автор на изложбата, работи предимно в сферата на сценографията и обяснимо подходът й към творбите-инсталации е силно повлиян от материалността като код за създаване на сценична реалност. Тя е родена във Варна, възпитаник на НУИ „Добри Христов“ и завършва специалност „Сценография“ в Националната художествена академия в София в класа на проф. Красимир Вълканов като бакалавър и проф. Васил Рокоманов като магистър. Има над 15-годишен опит като сценограф на драматични, танцови и куклени представления, видео и филмови продукции, колективни и самостоятелни изложби, и кураторски проекти.

Публиката на Варна я познава от гостуването на високо-технологичния павилион „CONGLOMERATE“, който беше ситуиран на третия етаж в Градската галерия през 2021 г. и който представи българската сценография на Световното сценографско квадриенале в Прага – PQ 2019.

Настоящият й авторски проект „Време-пространствени полета“ е продуциран от фондация „Август в изкуството“ и се реализира с подкрепата на Фонд „Култура“ към Община Варна.

Партньори по проекта са културна организация „Кинестетик проджект“ и „Колективът“ с инициативата „Изкуство в парка“.

Изложбите от форума ще бъдат експонирани до 10.10.2024 г. на ул. “Л. Каравелов” 1 във Варна.