Варненец е шампион на Международната олимпиада по информатика в Египет

Животът

07-09-2024, 13:40

Снимка:

Сдружението на олимпийските отбори по природни науки

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Това е най-доброто представяне на България на олимпиадата в последните няколко години.

Най-добрите български ученици по информатика направиха силно представяне и спечелиха 4 медала от най-престижното състезание по информатика в света за тази година. На 36-ото издание на Международната олимпиада по информатика в Египет родните гимназисти завоюваха 4 сребърни медала в конкуренция на над 350 участници от над 90 държави, съобщава Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.

Сребърните медали спечелиха Даниел Койнов (11 клас, ППМГ Шумен), който остана само на няколко точки от златните медали, Борис Михов (11 клас, СМГ), Веселин Маркович (11 клас, МГ Варна) и Андрей Стефанов (9 клас, ПЧМГ). Техни ръководители са Илиян Йорданов (ИМИ-БАН) и Емил Инджев (ЛогСофт).

Ръководителят Илиян Йорданов коментира веднага след церемонията: "Българският отбор е на 21 място в неофициалното отборно класиране по медали, както и 10 място по среден брой точки сред всички официални отбори! Това е най-доброто представяне на България на олимпиадата в последните няколко години. Запазваме и 5-тото място по общ брой медали от всички издания на олимпиадата.