Радев се вози на F-16, срещу който беше против

Новините

13-09-2024, 11:38

Снимка:

NOVA

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Усилията на президента бяха в посока България да купи шведски изтребители „Грипен“.

Президентът Румен Радев се повози на американски изтребител F-16 и удостои с Почетен знак на президента бригаден генерал Тад Кларк, командир на 31-во изтребително авиокрило от Военновъздушните сили на САЩ в авиобазата в Авиано, Италия.

Това стана след като двамата летяха като двойка и изпълниха фигури от висшия пилотаж, а след това приземиха на пистата в авиобаза „Граф Игнатиево“ изтребителя F-16.

„Всяка тактика си има ограничения и това е остаряването на техниката“, посочи държавният глава.

Той коментира, че с получаването на новите самолети F-16 българските ВВС ще постигнат нужното ниво на оборудване, а обучаващите се в момента в САЩ български пилоти ще усвоят пълните възможности на американския изтребител.

Радев беше категоричен противник на сделката за F-16, която критикуваше остро през годините. „Моята позиция е ясна отдавна, от самото начало на този процес - правителството е длъжно да осигури оперативните способности и техническата поддръжка на този самолет така, както те бяха разработени от Министерството на отбраната, приети от Министерски съвет и утвърдени от Народното събрание“, коментира той през 2019 сключената сделка.

От самото начало усилията на Радев бяха в посока България да купи шведски изтребители „Грипен“. Назначени от него служебни правителства дори поискаха оферта от Швеция и за други самолети. Обяснението беше, че България ще има нужда от междинни машини до пристигането на американските.