До края на деня възстановяват отнесения от бурята асфалт в кв. "Виница"

Мисия Варна

17-09-2024, 10:55

Снимка:

Община Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Към почистващата фирма ще бъде предявено искане да разчисти улиците от наносите.

Започна възстановяването на около 500 кв. м асфалтова настилка по бул. „Св. св. Константин и Елена“ в частта ѝ в квартал "Виница". Участъкът беше най-тежко засегнат при проливните дъждове от миналата седмица и се очаква до края на деня да бъде завършен, съобщиха от общинския пресцентър. Припомняме, че по данни на Националния институт по метеорология и хидрология, в северната част на район "Приморски" на 11 септември са паднали 80 л./кв. м. дъжд. 

На свое заседание Общинският щаб за изпълнение на Плана за защита при бедствия реши да бъдат възстановени още две улици в район „Приморски“, където все още е в сила частично бедствено положение. Това са улиците „Д-р Любен Попов“ и „Д-р Иван Теодоров“ – и двете са без проведена улична регулация и без постоянно асфалтово покритие. Те ще бъдат възстановени на чакъл, както са били и досега, за да могат живеещите да се придвижват нормално. Същевременно Общината ще търси постоянно решение за тях в рамките на следващия бюджет, решиха членовете на щаба.

От докладите на районната администрация става ясно, че четири дерета в район „Приморски“ също трябва да бъдат спешно почистени от наноси, за да се осигури тяхната проводимост при евентуални следващи проливни дъждове. Същото се отнася и за шахтите в района. Към почистващата фирма ще бъде предявено искане да разчисти улиците от наносите. Агенция „Пътна инфраструктура“ има ангажимент за почистване на бул. „Княз Борис I“ в участъка, който е част от републиканската пътна мрежа. На местата, където тече строителна дейност, почистването на улиците от инертни материали е задължение на строителните фирми.

Дейностите ще бъдат възложени от районния кмет, а направените разходи за тях ще бъдат предявени пред Междуведомствената комисия за  възстановяване и подпомагане към Министерския съвет, поясняват от пресцентъра на Община Варна. Комисия от дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“, ОП “Инвестиционна политика“ и администрацията на район „Приморски“ ще контролира възложените дейности, стана ясно по време на заседанието на щаба.