Следят с дрон туристическите потоци около възлови места във Варна

Туризъм

19-09-2024, 11:47

Снимка:

Община Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Изпълнението на TOURISMO ще продължи до 30.09.2026 г.

Три точки в централната част на Варна са обект на наблюдение с помощта на дрон - районът на Операта, входът на Морската градина и Морска гара. Целта е да бъдат проследени туристическите потоци в най-натоварените месеци от годината, а на базата на събраната информация да бъде направен анализ, който да послужи да изготвянето на препоръки към институциите и местните власти, ангажирани с дейности в сферата на туризма. Това стана ясно по време на партньорска среща по проекта TOURISMO, домакин на която бе морската столица, съобщават от Областния информационен център-Варна.

TOURISMO се финансира от Програма ИНТЕРРЕГ Euro-MED 2021-2027 г. Общият му бюджет е 2 980 995 евро. По проекта работят 10 партньори и 16 асоциирани организации от седем европейски държави – Гърция, Италия, Испания, Кипър, България (Агенция за икономическо развитие-Варна), Хърватия и Малта. Водеща е Агенцията за развитие на Южнобеломорски регион – READ S.A., Гърция.

Основната цел е подобряване на услугите и управлението на туристическите потоци чрез иновативни подходи, модерни решения и участие на различни заинтересовани страни. Проектът ще се съсредоточи върху райони с висока концентрация на туристи в седем пилотни обекта в партньорските държави. Чрез използване на данни, набрани по различен начин - термални камери, броячи на посетители, дронове и др,, ще бъдат проучени гъстотата, маршрутите, поведението и навиците на туристите. За целта са подбрани разнообразни местоположения - обекти на ЮНЕСКО, пристанища, градски центрове, плажове, културни паметници, паркове и др.

По време на срещата във Варна бяха представени целите и заложените дейности по проекта, както и основните роли и ангажименти на партньорите в неговото изпълнение. Всеки от тях запозна присъстващите с пилотния район, който представлява, със спецификата на работа и методите, чрез които ще бъдат постигнати планираните резултати.

Изпълнението на TOURISMO ще продължи до 30.09.2026 г.