Община Варна ще осигури средства за изборите за кметове на "Одесос" и "Приморски"

Новините

19-09-2024, 12:44

Снимка:

Varnautre.bg/Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Прогнозните разходи са в размер на 1,4 млн. лева.

Община Варна ще осигури средства за провеждане на частичните избори за кметове на районите „Одесос“ и „Приморски“ във Варна. С почти пълно единодушие комисията по финанси и бюджет към местния парламент одобри план-сметката за провеждане на вота. Съгласно Изборния кодекс разходите по организационно-техническата подготовка и обезпечаването на частичните избори, включително с техника и консумативи, са за сметка на общинския бюджет.

Прогнозните разходи са в размер на 1,4 млн. лева. От тях 520 хил. лева са предвидени за възнаграждения на членове на секционните избирателни комисии. Разходите, свързани с организационно-техническата подготовка – отпечатване на избирателни списъци, бюлетини, изборни книжа, печати и др., са в размер на 335 хил. лева. За други разходи, като наем на зала, охрана, транспорт, канцеларски материали и консумативи, са заделени 475 хил. лева. В план-сметката има включени и 70 хил. лева за възнаграждения на членовете на Общинската избирателна комисия.

Частичните местни избори са насрочени в укази на президента за 20 октомври 2024 г. До предсрочния вот се стигна, след като ОИК прекрати пълномощията на избраните миналата есен кметове на „Одесос“ и „Приморски“ Цветнен Цветков и Николай Желязков. По-късно двамата бяха окончателно отстранени с решения на Административния съд.