Илин Димитров: Летният сезон беше труден, но сравнително успешен

Туризъм

19-09-2024, 16:05

Снимка:

Varnautre.bg/Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Той коментира, че все още остават нерешени много от проблемите, свързани с наемането на работници от трети страни.

Летният туристически сазон е към своя край. Той беше труден, но сравнително успешен. Това каза за Радио Варна бившият служебен министър на туризма, а сега секретар на президента по култура, образование и туризъм Илин Димитров. По думите му, летният сезон е малко по-добър от миналогодишния. Малко по-слаби са резултатите спрямо рекордния за страната ни летен сезон през 2019-а година. Според Илин Димитров има нужда от промяна в летния туристически продукт, за да бъде конкурентен на съседните ни пазари: „Гърците и турците предлагат по-автентична храна. Говори се за промяна на формага на ол инклузива, така че да тя да бъде ориентирана към потребител с поведение. Предстоят големите туристически борси и там е добре да си сверим часовниците. В годините след ковид някакси бяхме в режим на оцеляване и нямаме нови неща, които да предложим“.

Илин Димитров коментира, че все още остават нерешени много от проблемите, свързани с наемането на работници от трети страни. Капацитетът на консулските служби трябва да се увеличи. Сега тези служби обработват едва половината от подадените документи. Това обаче е само един от проблемите, свързани с наемането на сезонни работници в сферата на туризма. „Около 20 процента са кадрите от трети страни. Ако имаме издадени 30 хиляди разрешителни за работа, консулските ни служби могат да обработят 10-15 хиляди от тях. Въпросът с оставането на кадрите също е ключов и трябва промяна в закона, за да бъде дадена възможност за удължаване. Има и друг проблем с кадрите от чужбина и това е т.нар. „ранно тръгване“. Те не си изпълняват договора до края и отиват към други държави от ЕС. Тук е важно и отношението от страна на работодателя“.

Културният и спа-туризмът добиват все по-голяма популярност за сметка на черноморския. Това също налага промяна на концепцията на летния туризъм, която да отговори на търсенията на потребителите, коментира още бившият министър на туризма.