Ако корабните компании не се адаптират към зелените технологии, ще бъдат извън бизнеса

Парите

19-09-2024, 16:27

Снимка:

iStock by Getty Images

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

България е известна с морските си кадри в цял свят, подчерта капитан Станислав Стоянов.

Процесът на въвеждане на новите зелени технологии в морския бизнес е необратим. Вече се въвеждат нормативни промени и изисквания към плавателните съдове и към екипажите, и който не може да се адаптира, ще фалира. Това коментира във Варна капитан Станислав Стоянов - председател на Българската асоциация на морските капитани, който участва в откриването на Международния морски форум „Глобален компас-Варна-2024“. В събитието се включват представители на международни морски организации, представители на морски образователни центрове, съветникът на президента вицеадмирал Митко Петев, кметът на града Благомир Коцев. 

България е известна с морските си кадри в целия свят, посочи Стоянов. По думите му, следващата година е решаваща за това да се направи преценка кои корабни компании ще оцелеят и кои - не. У нас са първите капитани, преминали на гориво LNG и на мазут, а в Морското училище вече има преподаватели, които в момента обучават българските и чуждестранните студенти в използването на двигатели с комбинирано гориво. "Процесът е на етапи, но за най-новите кораби е изключително задължително да се спазват изискванията и в зависимост от тях на корабите ще се внедряват системи. Ако това не се направи, ще бъдем извън бизнеса", каза Стоянов.

Заплатите в сектора трябва да вървят нагоре, коментира още Станислав Стоянов. Европа трябва да заеме мястото си при иновативните производители на кораби и кадри, допълни експертът. Според него с развитието на новите технологии трябва да се дава повече възможност на младите хора да работят и на брега. "Да можеш не само да плаваш в морето, но и да се върнеш в офиса, за да си близо до семейството си", допълни той. 

В момента във Варна много компании се занимават с морски бизнес, обобщи председателят на Българската асоциация на морските капитани. Той даде съвет към младежите, които се питат къде да учат, да изберат морските специалности, защото много от тези компании търсят специалисти и много лесно ще си намерят работа, и то високоплатена, и тя е подходяща и за момичета. Разчитаме на офицерите от Морското училище и Техническия университет, коментира Стоянов. 

Още по темата:

Във Варна откриха Международния морски форум „Морски компас“