Идват студ и дъжд в неделя, температурите падат

Животът

28-09-2024, 15:16

Снимка:

Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Валежите ще са значителни в Централна и Източна България.

През нощта все още над страната ще бъде ясно. След полунощ в Източна България отново ще се образуват мъгли или ниска облачност. Сутрешните температури ще бъдат предимно между 13° и 18°, в София - около 13°, сочи прогнозата на НИМХ.

Утре през страната ще премине студен атмосферен фронт. Още сутринта облачността от запад-северозапад ще започне бързо да се увеличава и ще завали дъжд. След обяд валежите ще обхванат Централна, а към края на деня и Източна България. Значителни ще са валежите в Централна и Източна България, където ще има гръмотевични бури и условия за градушки. Ще прегърми и на места в Западна България. Вятърът от северозапад ще се усили, ще бъде силен до бурен и с него ще нахлува студен въздух. Температурите ще се понижават и към 15:00 часа ще са в широк интервал: от 16-19° в Западна и Централна България до 30° в Югоизточна.

През нощта срещу понеделник на много места в страната ще има краткотрайни валежи с гръмотевици и силен северозападен вятър. Интензивни ще са явленията (валежи и гръмотевици) главно в Североизточна България. В западните райони от страната ще е почти без валежи.

По Черноморието през по-голямата част от деня ще бъде предимно слънчево. В сутрешните часове на много места ще има мъгла или ниска облачност. Към края на деня облачността ще се увеличи. Вечерта и през нощта срещу понеделник на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Очакват се значителни количества. Ще има условия и за градушки. Максимални температури: 24°-27°. Температурата на морската вода е 22°-23°. Вълнението на морето ще бъде 3 бала.
 
В планините от запад-северозапад облачността ще се увеличи и ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Вятърът от северозапад ще се усили и с него ще нахлува студен въздух. Температурите през деня ще се понижават и към 15:00 часа на височина 1200 метра ще бъде 8-9°, на 2000 метра - около 6°, а към края на деня по най-високите ни върхове в Рила и Пирин около 0°.

В понеделник ще остане ветровито. Над източната половина от страната ще се задържи облачно и с валежи; над западната валежите ще спрат, облачността ще започне да се разкъсва. Максималните температури ще са от 10-12° в североизточните райони до 18-20° в Горнотрайкийската низина. До сутринта във вторник и в Източна България валежите ще спрат, а над Западна облачността ще намалее до изясняване; вятърът от запад на изток постепенно ще отслабва.

Във вторник облачността и над източните райони ще намалее, над западните ще бъде предимно слънчево, но сутринта там ще е доста хладно. Дневните температури ще започнат да се повишават.