Римската статуя най-вероятно е надгробна фигура

Животът

22-10-2024, 10:22

Снимка:

Община Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

По лицето на скулптурата има леки щети, а едната ѝ китка е отчупена.

Мраморната статуя на мъж от римско време, открита във Варна, най-вероятно е надгробна фигура. Това коментира в предаването на Радио Варна "Гравитация нула" археологът гл. ас. д-р Васил Тенекеджиев. "Специалистите по епиграфика, с които се консултирахме, смятат, че това най-вероятно е така, следейки по формулата, която е използвана. Там се казва, че въпросният господин, Гай Марий Хермоген, прави тази скулптура приживе за себе си. Тоест, той е подготвил гробното си място", добави д-р Тенекеджиев.

По лицето на скулптурата има леки щети, а едната ѝ китка е отчупена. Изглежда, че те са нарочно причинени, особено щетите по лицето, но това предстои да бъде уточнено внимателно, допълни археологът. По думите му, не е изключено да става въпрос за разправа с паметта на този знатен общественик от Римския Одесос. "Това са предварителни уточнения, които трябва да се обсъдят с археологическата гилдия във и извън страната", подчерта археологът. 

Друга хипотеза на специалистите е статуята да е била поставена на публично място в града. "Тъй като по това време както и в древногръцките градове, така и в епохата на Римската империя, обществениците са били богати хора, с обществено влияние, те са участвали в управлението на градовете, но от тях се е очаквало със свои лични средства да допринасят за благоденствието на града. Тоест, той може би е бил благодетел. От точно подобни големци се очаква да дават пари за водопроводи, за улици, за канализация, за порти, за укрепване на крепостните стени и всякакви други подобни начинания, които да доведат до облагородяването на градската среда и облагодетелстване на градското население. В това число трябва да сложим обаче и организирането на публични събития като празници, спортни игри, състезания, гладиаторски игри и така нататък. Имаме подобни паметници и от Одесос, свързани с други публични личности", коментира Васил Тенекеджиев. 

По думите на специалиста, има вероятност фигурата да е била внесена в Одесос като полуготово изображение, а лицето да е изработено майсторски тук, на място. "То е портретно и прави скулптурата толкова висококачествена, специфична и ценна за нас", каза още археологът. 

Първите два елемента на името Гай Марий Хермоген са чисто римски. Те показват, че този местен общественик по някакъв начин е бил във връзка с известната фамилия на Мариите, която е римска известна фамилия. Според Тенекеджиев, историците трябва да се намесят и да влязат в дълбочина. "За тези няколко дена епиграфите, с които сме се консултирали, вече ни посочиха още няколко паметника от Одесос и от региона, в които се споменават представители приблизително от същото време на същата фамилия, т. е. въпросните Марии от Одесос и района са били очевидно една от солидните фамилии. Нека всичко това да бъдат само едни общи щрихи, които нахвърляме сега, а надявам се в скоро време те да се доуточнят и вече да придобият и по-научна окраска", допълни Тенекеджиев. 

Според него, това е една от много малкото на брой цели скулптури от епохата, които са открити изобщо в България. Важен факт е, че тя е с цялото си име. "Това ни позволява да разработим въпроса за тази личност, за фамилните му връзки и евентуално да реконструираме една малко по-подробна картина от римската епоха в Одесос, което пък вече е ценно и специфично за историческото наследство на нашия град", поясни Тенекеджиев. 

Реставраторите на Регионален исторически музей (РИМ) Варна извършват реставрационната дейност на няколко различни места, включително един коридор и два фургона в двора на музея и от години са лишени от така необходимите им лаборатории. Вече 16-та година най-големият извънстоличен музей, който е общински, очаква Община Варна да предложи подходящ за дейността общински имот. През годините са предлагани неподходящи места, вкл. такива без ел. захранване или за основен ремонт, за какъвто музеят средства няма. Най-подходящи са помещенията на петия етаж в сградата на Стоматологията, където има всички условия, тъй като са били зъботехнически лаборатории, каза в предаването "Гравитация нула" реставраторът от РИМ-Варна Милен Маринов.

Сега статуята на знатния римлянин е поставена във вътрешния двор на музея. Маринов се пошегува, че студът няма да го изплаши, няма да притесни и самите реставратори, които са като римски войници и са свикнали на всякакви условия и липса на такива. Ще бъде помислено за разполагане на шатра, в която да се провеждат реставрационните дейности при дъждовно време, посочи още той.

Предстои да бъде направен анализ на материала, за да се разбере произходът му. След като се направи анализ на камъка, ще се избере и най-удачният метод за отстраняване на налепите, а след почистването статуята ще бъде приведена в експозиционен вид, обясни още специалистът. Той добави, че мраморът е капризен като материал и е необходимо да се действа по-прецизно с препаратите за обработка, за да не бъде повреден и доведен до вид на тротоарна плочка.

Любопитство буди как точно е била деформирана фигурата.

След повърхностното почистване от налепите ще стане ясно дали тя е ударена нарочно, посоката на удара и използван ли е инструмент, разкри още Милен Маринов.