Президентът връчи националния флаг на полярниците ни

Животът

22-10-2024, 11:49

Снимка:

ВВМУ „Никола Й. Вапцаров“

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Проф. Пимпирев покани Румен Радев да се включи в антарктическата експедиция и му подари екипировка, носена от българските антарктици на Ледения континент.

На тържествена церемония в Президентството държавният глава Румен Радев връчи българското знаме на ръководителя на 33-тата Национална антарктическа експедиция – проф. Христо Пимпирев. Традиционната церемония в президентската институция събра български полярници, които тази година ще се отправят към Ледения континент, посланици на държави, с които България си сътрудничи на Антарктида, както и представители на институции и академичната общност. Присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова.

В приветствието си президентът заяви :”Българската антарктическа експедиция и базата ни „Свети Климент Охридски“ се утвърждава все повече като център за развитие на наука от световен мащаб, а с научноизследователския кораб „Св. св. Кирил и Методий“ сериозно се увеличават и възможностите на полярната ни експедиция.  Макар и Антарктида  да се намира на 14000 километра от София, страната ни има своето достойно и влиятелно присъствие на отдалечения и труднодостъпен Леден континент. Днес трябва да отдадем дължимото към българската държава и учени, които преди повече от три десетилетия направиха така, че България да бъде една от първите нации, които да стъпят уверено на Антарктида във важна за човечеството мисия”.

Г-н Румен Радев отбеляза ключовото значение на научните изследвания на полярниците за опознаване на планетата ни, справяне с климатичните промени, изграждането на устойчиво бъдеще за планетата.

Важна стъпка за експедицията ни в логистично отношение е включването на военния научноизследователски кораб “Св. св. Кирил и Методий” (НИК 421), а със завършването на новата изследователска лаборатория в нашата база възможностите на страната ни ще растат. „Свидетелство за това е мащабната амбициозна програма на нашите учени и изследователи за разгадаването на тайните на Антарктида“, допълни държавният глава.

Президентът Радев посочи, че научноизследователската дейност е изключително значима, но не по-малко важно за България както в регионален, така и в световен мащаб, е международното сътрудничество, което осъществява на Ледения континент. „В нашето съвремие, раздирано от противоречия и конфликти, човечеството има остра нужда от положителен пример за международно сътрудничество, доверие, взаимно уважение, разбирателство и подкрепа“, заяви Румен Радев. Президентът допълни, че екстремните условия, в които работят експедициите, вадят на преден план най-добрите черти на човека, а те се пренасят и в партньорствата и отношенията между нациите на Антарктида. България участва в съвместни научни програми, изследвания и обмен на учени заедно със страни като САЩ, Германия, Франция, Турция, Китай и Индия, а тази година нашата експедиция ще работи с учени от още държави като Португалия, Румъния, Колумбия, Гърция,  Черна гора.

България е уважавана антарктическа нация, която заедно с още 28 държави управлява континента, и останалите страни разчитат на нашата помощ, заяви от своя страна проф. Христо Пимпирев. Той разказа, че първата експедиция на България е плод на ентусиазма на шепа млади учени от Софийския университет, а сега освен че дейността й е свързана със сериозна наука, има отражение и върху геополитиката. „Антарктида е една десета част от земното кълбо и България определя съдбата на този континент“, посочи проф. Пимпирев.

Ръководителят на изследователите ни си спомни, че когато през 1993 г. президентът Желю Желев е връчил националния флаг на първата ни експедиция, тя е включвала едва шестима души, докато сега екипът е много по-голям. Проф. Пимпирев допълни, че по традиция всяка година експедициите се провеждат под егидата на президентството като единствената институция, която не е “заразена” от политически борби. „Пожелавам екипът ни да се върне, както и досега, живи и здрави в България от другата България, която макар и ледена, е чиста и без задкулисни игри“, заяви проф. Пимпирев. Ученият покани президента Радев да се включи в антарктическата експедиция и му подари екипировка, носена от българските антарктици на Ледения континент.