Художникът Веселин Димов преобразява три билборда във Варна

Варна Лайф

23-10-2024, 10:13

Снимка:

Община Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Билбордовете с творбите на Димов могат да се видят на локациите в централната част на Варна от 28 октомври до 10 ноември 2024 г.

Един от пионерите на съвременното българско изкуство - художникът Веселин Димов, ще експонира в градска среда свои произведения дигитална живопис от 28 октомври 2024. Нетрадиционната инициатива ще бъде последвана от негова самостоятелна изложба в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ по-късно през ноември.

Веселин Димов организира необичайната художествена акция „Живопис в градска среда“ чрез експозиция на своя дигитална живопис върху рекламни билбордове във Варна. Идеята му се реализира с финансовата подкрепа на Фонд „Култура“ на Община Варна. 

Произведенията представляват дигитално генерирани живописни изображения на фрактали - геометрични модели на повтарящи се структури. Локациите на билбордовете са в централната градска част на кръстовищата на бул. „Княз Борис І“ с ул. „Найден Геров“, бул. „Христо Ботев“ с бул. „Съборни“ и бул. „Христо Ботев“ с ул. „Д-р Пискюлиев“. 

Повечето изследователи на съвременното българско изкуство приемат, че творбата на Веселин Димов „Воден змей“, създадена на симпозиума по скулптура в село Кости през 1983 г., е сред първите произведения, които поставят началото на новите процеси в българското изкуството. 

С представянето на своите три нови произведения върху билбордове,  Веселин Димов посочва: „Изнасям резултатите на сцената, споделям ги след двадесет години търсения. Публично и в градска среда“. По думите му живописта е интериорно изкуство и дори картините от пленерите са мислени като част от интериор, а компютърът е инструмент, подобен на пианото и цигулката. 

Художникът е и сред основателите на клуб “Вар(т)на”, който през 1996 г. заявява присъствието си и остава ярък отпечатък в промяната на артистичната сцена в морската столица в края на 90-те години на ХХ век. 

Билбордовете с творбите на Димов могат да се видят на локациите в централната част на Варна за рекламен период от 2 седмици - от 28 октомври до 10 ноември 2024 г.