Новият кораб на Параходство БМФ носи името „Козница“

Парите

25-10-2024, 15:49

Снимка:

Параходство БМФ

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Плавателният съд е деветият от поръчаната от БМФ серия от 15 32 000-тонни кораба за насипни товари.

Новият кораб на Параходство „Български морски флот“ (БМФ) носи името „Козница“, съобщиха от пресцентъра на дружеството. От компанията уточниха, че церемонията по вдигането на флага на плавателния съд е проведена днес в китайската корабостроителница Jiangsu New Yangzi Shipbuilding Co. Кръстницата на кораба Дима Кръстева му даде името „Козница“ (KOZNITZA), с което той стана третият в историята на компанията с това име. Кръстницата е служителка във финансовата дирекция на Параходството. Първият капитан на новопостроения „Козница“ е к.д.п. Мартин Сотиров, а първи главен механик – инж. Георги Колев.

„Козница“, както и останалите кораби от серията, е тип лейкър (способен да плава и в Големите американски езера). С получаването на новия бълкер компанията изпълни планираната доставка на нови кораби и записа настоящата 2024-та в своята 132-годишна история като годината с най-много новополучени кораби. През 2025 г. се очакват още три плавателни съда от тази серия, а до края на 2026 г. флотилията от новия тип лейкъри ще наброява общо 15 кораба.

От БМФ припомниха, че преди 40 години – на 8 август 1984 г., във Варненската корабостроителница е вдигнат флагът на първия кораб в историята на Параходството с името „Козница” (KOZNITSA; ІМО 8325901). Той е от серията 25 000-тонни кораби за насипни товари. Кръстница на кораба е Веселина Стойкова от Михайловград (дн. Монтана). Под командването на к.д.п. Орлин Станчев „Козница” отплава за Мурманск, където приема пълен товар от апатит за Варна. Бълкерът е в експлоатация до 3 април 2013 г., когато е продаден в Аланг, Индия, за нарязване за скрап.

Вторият кораб на БМФ с името „Козница“ е придобит на 21 октомври 2015 г. Той е бълкер с дедуейт 32 600 тона и е построен през 2010 г. в Китай. Корабът е приет от капитан далечно плаване Ивайло Пасков и от главния механик инж. Валентин Стойков. Вторият „Козница“ е изведен от състава на Параходството на 12 август 2020 г. и продаден на друг корабособственик.

„Козница“ е деветият от поръчаната от БМФ серия от 15 32 000-тонни кораба за насипни товари. БТА припомня, че в началото на август миналата година бе вдигнат флагът на осмия кораб от серията – „Славянка“.