Ден за размисъл преди изборите в неделя

Новините

26-10-2024, 09:24

Снимка:

ЦИК

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Официалната предизборна кампания за парламентарните избори на 27 октомври 2024 г. приключи вчера.

Днес е  Ден за размисъл. Политическата агитация и оповестяването на социологически проучвания за нагласите на избирателите ще бъдат забранени включително до края на гласуването в неделя. Изборният ден ще започне в 7 ч. и ще продължи до 20 ч., като може да бъде удължен до 21 ч. Кметовете имат право да забранят продажбата на алкохол на територията на общината си.

12 879 са образуваните секции в страната за утрешния предсрочен парламентарен вот. Зад граница сънародниците ни ще гласуват в 719 секции в 57 държави. Днес помещенията за гласуване се оборудват със всичко необходимо - хартиени бюлетини, машини, избирателни списъци, протоколи, паравани и други, след което секциите се запечатват и остават под охраната на МВР. 

От април 2021 г. досега предсрочните избори в България са стрували на държавата близо 950 млн. лв. Тази сума покрива административните разходи, включително обновяване на софтуери, печат на хартиени бюлетини и възнаграждения на изборните администрации. Разходите, направени от политическите партии, не са включени в тази сума. Данните изнесе  Института за развитие на публичната среда.

Сметката обхваща както местните избори, така и комбинацията от президентски и парламентарни вотове „2 в 1“. По предварителни оценки, предстоящият вот в неделя ще струва около 116 млн. лв., от които 40 млн. са предвидени за секционните избирателни комисии.