8.9% избирателна активност в област Варна към 11 часа

Новините

27-10-2024, 12:28

Снимка:

Varnautre.bg/Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Средната избирателна активност към 9:30 часа на балотажа на частичните местни избори в районите „Одесос“ и „Приморски“ във Варна е 2,6 процента.

8.9% е избирателната активност към 11 ч. преди обед за извънредните парламентарни избори във Варна за 51-вия парламент. Това сочат данните в реално време на Общинската избирателна комисия, съобщи председателят ѝ Велин Жеков. Това прави приблизително около 36 хил. души.

Данни за гласуването на балотажа за районни кметове в "Одесос" и "Приморски" за момента няма, тъй като отчитането е отделно.

Според даните на агенция "Галъп интернешънъл болкан", която е партньор на БНР в отразяването на предсрочните парламентарни избори, към 11 ч. часа избирателната активност в страната е била 10,4 на сто, което представлява малко по-висока активност от тази на предходните парламентарни избори през юни. Тогава към същия час тя е била 10 на сто. 

Данните на ЦИК обаче сочат, че избирателната активност към 11 ч.е била 9,55%, съобщи говорителят на ЦИК Росица Матева.

Най-висока е активността в Монтана - 14,44%, а най-ниска в град Варна - 5,25%.

На предходния предсрочен вот – на 9 юни, към този час активността е била 8,34%.

Избирателната активност е изчислена на база брой избиратели в окончателните избирателни списъци, обясни Матева пред медиите.  

До 11.40 часа в ЦИК са постъпили 11 сигнала, повечето от които са препратени към РИК. Три от сигналите остават за проследяване от ЦИК. Сред сигналите са за агитация по телевизия, за заснет вот и за недопуснат да гласува студент.

Също към този час са постъпили 35 решения на РИК за преустановено машинно гласуване. Най-много са случаите в Хасково, следват Благоевград и Пловдив област. Сред причините за спирането на машинното гласуване са - не се отпечатва бюлетина, не работи сензорният екран, проблем със софтуера, не се разчитат смарткартите, липса на ток.

Матева напомни на всички СИК да спазват стриктно методическите указания, като поставят по два печата върху хартиените бюлетини – един преди гласуването и един след него. 

Върху машинните бюлетини се поставя един печат.