Очаква се рязко покачване на цените на имотите във Варна

Парите

28-10-2024, 12:45

Снимка:

Агенция за недвижими имоти „Нов дом“

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Очакваното повишение се дължи на политиката на Община Варна, която ще доведе до липса на конкуренция и предлагане в града.

Морската столица на България е изправена пред съществени проблеми с инфраструктурата и условията на живот, които оказват сериозно влияние върху пазара на недвижимите имоти. През 2025г. се очаква драстично покачване на цените, според прогнози на водещата агенция за недвижими имоти „Нов Дом 1“. Йордан Йорданов, управляващ директор на агенцията, категорично заявява, че поскъпване ще има. “Въпросът не е дали ще поскъпнат, а защо. И точно тук се крие разковничето. Този път имаме различен анализ.“

Основната причина за това е сериозният дисбаланс между търсенето и предлагането на пазара. Докато търсенето на нови и по-големи жилища във Варна продължава да нараства, предлагането не успява да отговори на тези нужди. Бавното издаване на разрешителни за строеж и проблемите с електроразпределителната мрежа в много райони на града влошават ситуацията още повече. „Кметът на Варна, г-н Богомил Коцев, е от така наречените зелени кметове. Той е против това да има бетон, да има застрояване, да има презастрояване и ако зависи от него, във Варна ще бъде поставен похлупак и строителството тотално ще спре“, споделя Йорданов. Според него, това действие на общината ще доведе в близко бъдеще до сериозен дефицит в строителството, което съответно ще повиши цените на наличните имоти. „Помните ли какво стана с ръкавиците и маските по време на ковид? Ами излетяха в небесата“, добавя Йордан Йорданов.

Допълнително усложнение за строителите и инвеститорите е липсата на достатъчна електрическа мощност в доста от районите на Варна. „Оказва се, че във Варна свършиха мощностите в голяма част от кварталите на града“, коментира Йорданов. Това прави процеса на строителство много по-сложен и скъп. Реално погледнато проблема с присъединяването става много сериозен, тъй като има голяма опасност да няма към какво и къде да присъединиш нов обект. Включително може да искаш да си изградиш трафопост, но тъй като подстанцията няма мощности, няма как да го направиш или точката на пръединяване е толкова отдалечена, че са необходими милиони инвестиции, които са за сметка на собственика /инвеститора/, а оттам тази сума се разпределя и калкулира в цената на имотите, които ще се предлагат.

Къде е мястото на Варна в динамиката на имотния пазар?

За да разберем напълно тенденциите на имотния пазар във Варна, трябва да направим сравнение с други големи градове като София и Бургас. Бургас, например, също преживява увеличен инвеститорски интерес през последните месеци, което води до по-високи цени на имотите. Средната цена на квадратен метър в Бургас достигна 1,000 - 1,200 евро. Въпреки това, Варна продължава да бъде по-скъпа заради по-добрите условия на живот и по-голямото търсене, което води до допълнителен натиск върху цените.

Според Йорданов, настоящите проблеми в града ще доведат до още по-голямо увеличение в стойността на имотите. „Няма мощности, вследствие на което в един момент строителството ще стане почти невъзможно“, подчертава той. Това, съчетано с местни фактори като инфлацията и влизането на България в еврозоната, ще направи Варна изключително атрактивна за инвеститорите в бъдеще. „Докато в случая, тук това, за което говорим, е местно. То не обхваща България, а обхваща град Варна“, уточнява Йорданов, като отбелязва, че липсата на конкуренция и ограниченията в строителството допълнително ще покачат цените.

Възможности за инвестиране във Варна

За инвеститорите, които се интересуват от недвижими имоти във Варна, сега е подходящият момент за покупка. Йорданов коментира, че пазарът във Варна ще остане атрактивен заради очакваното поскъпване на цените. „Има желаещи, които искат да закупят по-добри имоти, но реално погледнато няма конкуренция и няма достатъчно предлагане. Нормално цените да скочат драстично.“

„Нов Дом 1“ предлага на клиентите си възможности за инвестиции в недвижими имоти във Варна, като осигурява стабилна възвръщаемост чрез договорени подпазарни цени и професионално посредничество. Това я прави изключително подходящ партньор за онези, които искат да се възползват от настъпващите промени на пазара.