Стефанов ден е!

Животът

27-12-2025, 10:23

Снимка:

Varnautre.bg/Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

На този ден празнуват всички, които носят имената Стефан, Стефка, Стоян, Стоянка, Стойчо, Станимир, Станислава, Стефания, Фани, Венцислав и Венцислава.

Стефановден е третият голям празник на Коледа и денят, в който почитаме Свети Стефан – първият християнски мъченик и архидякон, който с достойнство е защитил вярата си. В народните вярвания този ден се счита за „затваряне на кръга“ на старата година, като се вярва, че оттук насетне светлината започва да расте и пътят към новото начало е открит. Празникът е изключително почитан, защото Свети Стефан се приема за покровител на семейството и защитник на онези, които се борят за истината.

На този ден празнуват всички, които носят имената Стефан, Стефка, Стоян, Стоянка, Стойчо, Станимир, Станислава, Стефания, Фани, Венцислав и Венцислава. Тъй като името Стефан означава „венец“, празникът е символ на победата и честта. По традиция на трапезата се събират близки и роднини, а младите семейства отиват на гости на своите кумове или по-възрастни роднини, за да покажат уважение.

Празничната вечеря на Стефановден трябва да бъде богата, като централно място заемат месните ястия. Традицията повелява на масата да има свинско с кисело зеле или вкусни месни сарми. Характерно за този ден е приготвянето на „баница с месо“ или кайма, която да даде сила на стопаните за предстоящата година.

Традиционна баница с месо и праз

Тази рецепта е класическа за празника, защото съчетава силата на месото със сладостта на праза, създавайки богат и наситен вкус, който се харесва на всеки.

Продукти:

  • 1 пакет фини кори за баница
  • 500 г кайма (смес свинско и телешко)
  • 2 стръка праз лук
  • 3 яйца
  • 150 мл газирана вода
  • 100 мл олио или разтопено масло
  • Сол, черен пипер и малко чубрица

Начин на приготвяне: Почистете и нарежете праза на ситно, след което го задушете в малко мазнина, докато омекне напълно. Добавете каймата към него и я раздробете с вилица, като я запържите, докато промени цвета си и стане на трохи. Овкусете плънката със сол, черен пипер и чубрица, след което я оставете леко да се охлади.

В отделна купа разбийте яйцата с газираната вода. Вземете една кора, намажете я с малко мазнина, сложете втора отгоре и разпределете част от месната плънка. Навийте на руло и подредете в намазнена тава (може на охлюв или на прави редове). Когато напълните тавата, залейте баницата с яйчената смес. Печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 35–40 минути, докато баницата придобие апетитен златисто-кафяв загар. След като я извадите, я напръскайте леко с вода и я завийте с кърпа, за да остане мека и сочна.

Тази баница е идеалното допълнение към чаша червено вино и доброто настроение на имениците.