Красен Кралев: Решиха да “изчегъртат” младежта от държавните приоритети

Мисия Варна

13-12-2021, 17:51

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

От фейсбук профила на Красен Кралев

Днес гласувах против предложените състав и структура на Министерски съвет, защото за първи път от 30 години младежкият сектор бе тотално неглижиран. В България младите хора от 15 до 29 години са близо милион и 300 хиляди - но явно за уважаемите новоуправляващи тези хора нямат никакво значение.

Назначиха млади хора на важни управленски позиции, но забравиха за всички младежи в България, които няма да получат адекватна подкрепа. Вместо това решиха да “изчегъртат” младежта от държавните приоритети. Младежкият сектор беше буквално изтрит от името на Министерство на младежта и спорта, като не е ясно къде е преместен и дали въобще ще го има.

Явно според новото управляващо мнозинство въпросите за бъдещето на младите хора не са важни?! Как тогава ще осигурят младежкото развитие? Как ще обяснят на международните партньори на България, че за първи път младежта е брутално изтрита от приоритетите на държавата?

2022 година бе обявена за Европейска година за младежта – вместо България да продължи да се доказва като един от лидерите в посока младежко развитие, новоуправляващите решиха да смажат този сектор. Дори и да оставят дирекция “Младежки политики” в някой ъгъл някъде–фактът, че не включиха “младежта” в името на нито едно министерство е унизителен.

Това, че България има Европейски комисар за младеж, координатор по въпросите на ЕС за младежта, специален пратеник на Генералния секретар на ООН по младежта, трябваше да им подскаже, че младите хора са основен приоритет в глобален мащаб. Явно не са според наричащите себе си “промяната”.

Бог да пази България!