"Тренд": При избори днес ГЕРБ-СДС са с 6,6% пред ПП-ДБ

Новините

14-09-2023, 15:18

Снимка:

„Тренд“

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Изследването е реализирано в периода между 2 и 8 септември 2023 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1002 души на възраст над 18 години.

Електоралната подкрепа спрямо партиите и оценката за институциите остават сходни с направено проучване през юли. Дистанцията между двете водещи политически сили е близо 7%. Повишава се делът на смятащите предсрочни парламентарни избори за необходими.

Това показва ново проучване на на „Тренд“, което е направено по поръчка на вестник „24 часа" и е посветено на нагласите на българите спрямо основните институции и партиите. Изследването е реализирано в периода между 2 и 8 септември 2023 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1002 души на възраст над 18 години.

Не се отчита динамика по основните индикатори, които се тестват ежемесечно. Не се регистрира съществена промяна и в оценката за работата на основните институции и електоралната картина.Парламентът остава с традиционно ниски нива на положителна оценка (14%), като не се наблюдава динамика спрямо последното проучване на „Тренд“ през юли.

22% изразяват положителна оценка към работата на кабинета „Денков. Отрицателната оценка се повишава в трето поредно изследване, като през септември достига 68%. Най-голям дял на подкрепа правителството среща сред привържениците на „Продължаваме промяната-Демократична България“ -  над три четвърти от тях подкрепят кабинета. Запазва се разделението в отношението спрямо кабинета сред симпатизантите на ГЕРБ на две приблизително равни групи. Електоратите на останалите формации изразяват в огромното си мнозинство отрицателна оценка.

Незначителна промяна и в оценката за работата на президента. Въпреки изострянето в тона между правителството и държавния глава, положителната оценката за работата на президента е на познатите нива от 36%, а отрицателната 52%.

ГЕРБ остава първа политическа сила с подкрепа от 24,9% сред гласуващите, следвани  от обединението „Продължаваме промяната-Демократична България“ (18,3%). „Възраждане“ запазва третата си позиция с подкрепа от 16,1% от гласуващите. Четвъртият в подредбата е ДПС (13,4%), а петото място остава за БСП (8,7%). ИТН също запазват позицията си на ръба на парламентарната бариера.

Привържениците на идеята за нови парламентарни избори се покачват с 6% спрямо проучването през юли, като този месец достигат 31%. Въпреки това, мнението, че не са необходими предсрочни парламентарни избори се споделя от близо половината (47%) от българите.