Варненец алармира: Някога тук е имало тракийски храм, а в момента е сметище!

Животът

21-02-2024, 17:39

Снимка:

Фейсбук

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

"Искам да попитам редно ли е? Това е местността "Прибой" или както целият град я знае Фичоза.", пита той във Фейсбук.

Варненец избухна в мрежата с възмутен пост: 

"Искам да попитам редно ли е? Това е местността "Прибой" или както целият град я знае Фичоза."

На снимките качени от мъжа се виждат камари боклуци, а от коментарите под постта става ясно, че причина е камион, който стоварва отпадъците на поляната и заминава. Мястото е сред любимите на варненци и е сред най-посещаваните около града, особено летните месеци.

Мъжът продължава възмутено:

"Да не говорим, че мястото е с културно-исторически значение, тъй като там се е намирал тракийски храм, а по късно ранно-християнска базилика, а в момента е сметище!"

Местността "Каялъка“ при квартал "Галата“ се намира на около 17 км югоизточно от центъра на град Варна и на около 3 южно от самия квартал. Разположена е в на тераса над стръмния морски бряг (над плажа "Фичоза“). Местността "Каялъка“, чието име в превод от турски означава "каменисто място“, в миналото е била осеяна с дялани камъни, изобилни фрагменти от строителна и битова керамика, а на места се срещали полуразрушени основи на зидове. При обработка на земята били намирани множество римски и византийски монети и други находки от същите епохи. От това място преди Освобождението местните хора вадели камъни за строеж на къщи в тогавашното село Галата. В южния край на местността през 1931 г. е открита засводена гробница с три скелета в нея, поставени по християнски обичай (с глави на запад). От същата местност са намирани и множество оброчни плочки на Тракийския бог-конник (Херос), включително и по време на специално проведения археологически обход от Варна до устието на р Камчия през 1950 г.

Всички тези данни дават основание да се предположи, че в местността е съществувало голямо тракийско селище и Варненският археологически музей (тогава Сталински) предприема системни разкопки, които продължават от 1950 до 1952 г., разказва Varna24.bg.