Георги Градев провали “помирителната“ среща в шахмата

Спорт

28-03-2024, 15:29

Снимка:

Novsport.com

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Димитър Илиев избяга от срещата, която бе инициирал.

Председателят на непритежаващата лиценз Българска спортна федерация по шахмат Милен Василев и неадвоката Георги Градев избягаха позорно и провалиха "помирителната" среща в този спорт, организирана от ММС. Това съобщиха за NOVSPORT представителите на Българска федерация по шахмат 2022 Симеон Винков и адвокат Христо Митков. Тяхната организация притежава лиценз от ММС и министърът в оставка Димитър Илиев вчера подписа заповед за получаване на финансиране от 180 000 лева за 2024 година. Оказва се, че именно присъствието на Градев е "взривило" възможността за преговори между двете страни.

"Тази среща, на която се възлагаха големи надежди от шахматната ни общественост, продължи само 8 минути. По-точно 5, защото Василев и Градев закъсняха с 3. Аз попитах защо на обединителна за шахмата среща присъства лице, което е заинтересовано да няма обединение. Освен това зададох въпрос какво прави лицето Градев на нея? Защото той е нает от президента на ФИДЕ Дворкович да представлява организацията в делото с нашата Българска федерация по шахмат 2022. В тзи момент бях репликиран от Милен Василев, който си позволи 1-2 негативни изречения, стана и напусна срещата. След него си тръгна и Георги Градев", разказа адвокат Митков. Това на практика потвърждава факта, че Градев е проводник на руските интереси в шахмата. И чрез него Русия опитва да сложи ръка на българския шахмат.

От страна на ММС не е присъствал никой от ръководството, а само Димитринка Яръмлъкова, директор на Дирекция "Спорт за високи постижения". Буди учудване защо министър Димитър Илиев избяга от среща, която сам инициира. Той трябваше да бъде медиатор и да помага за търсене на път към обединение в шахмата. Но явно бившият пилот вече е абдикирал от задълженията си, щом не е присъствал.