Къде е пеликанът Стойчо? (СНИМКИ и ВИДЕО)

Животът

09-04-2024, 13:47

Снимка:

Снимки: Petko Momchilov и Viktor R. Apostolov Видео: Диан Драганов

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

През есента на миналата година той беше доведен от Белослав в спасителния център във Варна със счупен крак.

От няколко дни варненци се питат къде изчезна розовият пеликан, който в продължение на месец беше атракция на крайбрежната алея в морската столица.

Пеликанът изчезна преди около седмица, уточни пред Радио Варна зоонженерът във варненския зоопарк Георги Тодоров:

"Наблюдавахме няколко ята, които преминаха над Варна. Предполагаме, че се е присъединил към тях. Свободата е по-силна от глада. Животното е диво, не е социализирано, така че си търси свободата. "

Припомняме, че през есента на миналата година пеликанът беше доведен от Белослав в спасителния център във Варна със счупен крак. След като бе излекуван, бе пуснат в езерото при другите пеликани, след което предстоеше да бъде отведен в природата. Инж. Тодоров обясни, че пеликанът сам е решил да си тръгне, тъй като през месеците март - април е прелетът на този вид птици:

"Инстинктът му е много силен и реши да си тръгне. Установи се в морето около трета буна, където няма достатъчно храна за него. Дадохме указания на хората да го хранят само риба. Ние се опитвахме нееднократно и да храним, и да хванем, за да бъде пуснат в природата, но той ни познава и не ни допусна. Все пак сме извършвали манипулации и той ни помни. Оказа се, че пеликаните имат много силна памет. Дори сменяхме дрехите си, но той ни разпознаваше. Запомнил ни е много добре."

Розовият пеликан не гнезди в България, а само преминава през нашите територии. Води се като изчезващ гнездящ вид, обясни зоонженерът:

"Засега у нас се връща само къдроглавия пеликан. Добра новина е, че на дунавския бряг край Силистра има 92 двойки, които гнездят на платформи. Надяваме се да върнем и розовия пеликан."

Зоонженерът в зоопарка Георги Тодоров обясни пред Радио Варна, че птицата, наречена в социалните мрежи Стойчо,  е била млад екземпляр на възраст около две години. Средната възраст на този вид птици е около 20 години.