„Черно море“ - „Левски“ отвъд еуфорията

Спорт

15-04-2024, 12:00

Снимка:

ПФК „Черно море“

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

„Моряците” показаха на цяла България как се гради отбор.

„Няма как да отшуми бързо еуфорияга от този мач на „Тича”. Изчаках 24 часа, уж за да се поуталожат страстите и емоциите – и моите лични, разбира се, но не се случва, затова ми се ще да споделя с приятели какво се разигра на нашия стадион в събота вечерта.“

Това пише в социалната мрежа „Фейсбук“ привърженикът на Черно море Юлиян Атанасов като допълва:

„Е, нямам как еуфорията да отмине бързо. Няма как. Този мач бе чакан с огромно нетърпение. Не само защото гостуването на „Левски” край морето винаги е заредено с много емоции. Те се нагорещиха особено след победата на „Пирин” над ЦСКА, която отвори шанса „Черно море” да окупира второто място. Което, между другото, направи залога в този сблъсък още по-голям.

Честно казано, моите лични притеснения бяха сведени до това да не би нашият отбор, който определено е по-добър в момента, да прегори в навечерието на битката и по време на мача. Именно заради дразнителя в „синьо” и заради важните 3 точки. Слава Богу, не се случи!
И тук ми се ще да вмъкна нещо много важно, според мен. Да, разбира се, аплодираме ценната победа и ценните точки, които ни изведоха до второто място преди гостуването на „Пирин”. Но според мен има още нещо изключително важно. Не по-маловажно от победата. А то е, че „Черно море” демонстрира стойностен футболен продукт!

„Черно море” игра футбол, какъвто рядко може да се види по родните терени.

„Черно море” отново развенча мита за столичните „грандове”, като този път го стори – както и срещу ЦСКА, с отличен футбол и без помощта на странични фактори, които се надпреварват да помагат. Не на „Черно море”, естествено.

„Черно море” доказа на цяла България как се гради отбор. Как може да се прави добър и качествен футболен продукт и с български играчи, и с кадри на собствената школа!

„Черно море” показа на България, че не е необходимо да купуваш на килограм чужденци, само и само защото такава е модата, и така е по-евтино, само и само да побеждаваш, без да те интересува с какво допринасяш за родния футбол.

Да, мачът срещу „Левски” влиза в историята!

Това е велик мач!

И пак ще кажа – не само заради красивата победа, а заради играта. Модерен, европейски футбол! Това видяхме на „Тича”. Изключително добро, гъвкаво преливане между отделните линии, завидна динамика и темпо от първата до последната минута, сигурно разиграване – тогава, когато съпрникът трябва да бъде изтеглен, за да се открият свободни пространства за нашите играчи, перфектна игра по крилата, както и на двамата централни нападатели, тактика, на която биха завидели елитни клубове и от Европа. Не е пресилено, приятели. Нашият треньорски щаб в лицето на тандема Илиан Илиев/Петьо Костадинов беше проучил съперника в детайли, а за играчите не остана нищо друго, освен да спазят тактическите указания. Домакините наложиха вихрено темпо още от първата минута, заложиха капана на дълбоката преса, която видимо затрудняваше изнасянето на топката и често вратарят на гостите бе принуждаван да изритва топката безцелно напред. Тази преса обаче се прибираше правилно тактически, за да успокои темпото, както и логично стана след 3:1, когато дълбоката преса носеше риска от бърза контра и евентуален втори гол на съперника, което щеше да утежни заключителните минути. Към това добавяме три прекрасни гола, изработени с футболна мисъл и интелект, с разиграване, със създаване на ситуации, със завършващ пас, а не както коментираха заблудени псевдомедийни „специалистчета”, че головете на домакините били плод на грешки в тима на „Левски”. Жалки коментарчета!

И още нещо много важно. Гледал съм внимателно всички мачове на „Черно море” от началото на сезона, но като че ли за първи път виждам такова високо темпо за 90 минути плюс продълженията. Не се умориха играчите на „Черно море” от тичане и от раздаване по всички точки на игралното поле! Невероятна физическа подготовка.

Съзнателно не цитирам имена. Ще ви кажа защо. Следих всеки един от нашите футболисти. Не видях нито един – нито от основния състав, нито от влезлите на смяна, който в някакъв момент от мача да се щади, да си почива, да поспира за глътка въздух. Себерездаване от всички. От абсолютно всички!

Да не говорим, че едва ли има друг отбор в нашия шампионат в момента, в който играчите да си оказват такава взаимопомощ. Ако всеки си изпълняваше само собствените тактически задачи, поставени от треньора, картинката вероятно щеше да е по-различна. Тук всеки футболист на „Черно море” във всеки един момент бе готов да удари рамо на партньора си, независимо дали действието е в неговата зона, или не. Изключителна взаимна помощ. Обърнете внимание, ако гледате пак мача на запис, как почти във всеки момент, в който играч на съперника се окаже в половината на „Черно море”, той е заобиколен от двама или дори от трима „зелено-бели” играчи. Битка за всяка топка и за всеки сантиметър!

И за да не прекалявам – няма да обръщам внимание този път въобще на глупавите, смехотворни и непрофесионални коментари на „специалистите” от различни медии. Хиляда глупости прочетох и изслушах досрещ нощ, но в един момент си казах, че с подобни запалянковски или платени пристрастия въпросните „журналисти” стават просто смешни. Дори хвалеха агитката на „Левски”, на зная защо. Може би защото не успяха този път с ракети и бомбички да осакатят никого.

А за празника на „Тича” имат заслуга футболиститие на „Черно море”, треньорският щаб и разбира се невероятната публика - и в двата сектора. Плътно с отбора от първата до последната минута! И докато синята агитка скандираше „Оставка”, нашата скандираше имената на Илиан и Петьо. Каква по-добра морална награда за труда на треньорите...

С този велик мач „Черно море” показа на футболна България, че този спорт може да се прави нормално, без реферски аванти, с български футболисти и с труд. Разбира се и с публика, която обича и уважава отбор и треньори.

А това е вече гаранция за добро бъдеще!“