Мъртвите знаменитости, които продължават да печелят (класация)

Списание „Форбс“ отново извади списък на най-печелившите покойни звезди

През 2016 г., в отвъдното преминаха няколко богати знаменитости. На 11 януари почина Дейвид Боуи на 69 от рак на черния дроб и през следващите няколко месеца стана още по-богат с няколко милион. Певецът и композитор Принс Роджърс Нелсън (Принс), който почина през април, продължава да печели и увеличава състоянието си, посмъртно. Професионалния голфър Арнолд Палмър, който почина през септември 2016 г., също успява да "печели", докато е на другия свят.

Но най-добра за всички вече мъртви текущата година бе за Майкъл Джексън - състоянието му е достигнало рекордните 825 милиона долара. От година на годината той продължава да държава да стои на пиедестала на най-богатите мъртви знаменитости.

В тазгодишното издание на „Форбс“ до 1-во място в класацията на анй-богатите мъртви знаменитости отново се изстрелва Майкъл Джексън благодарение на сделката между Sony и неговите наследници за техния дял в Sony / ATV за 750 милиона долара. А навремето на певеца не се препоръчваше да инвестира в този скъп лейбъл.

През 1985 г. Джексън плаща за каталога на Sony / ATV, известен със своята колекция от песни на Бийтълс, 47,5 милиона долара. По-късно ги продава на Sony за 115 милиона, и 50% от компанията. През март 2016 Sony изкупи обратно дела си. По този начин, възвръщаемостта на инвестициите е 30% годишно.

Художникът Чарлз Шулц, създател на комиксите Фъстъци, Чарли Браун и Снупи, почина през февруари 2000 г. на 77 години. Той е на 2-ро място в класацията на починалите знаменитости. След излизането през ноември 2015 г., на компютърна анимация в 3D филм „The peanuts“ по повод 65-та годишнина на комикса, състоянието му е достигнало 48 милиона долара.

Споменатият по-горе спортист Арнолд Палмър, който почина вследствие на сърдечно-съдово заболяване е на трето място, състоянието му е 40 милиона долара - 500 магазина с неговия бранд в Азия и Arizona Beverage - безалкохолни напитки с неговото име му нося добри доходи дори след неговата кончина.

Безсмъртния крал на рокендрола Елвис Пресли, който си отиде от тоя свят преди повече от 39 години, факт с който феновете трудно успяха да свикнат, все още продава повече от 1 милион албума годишно, при това не дигитални. Но това е нищо в сравнение с многомилионните приходи, които носи неговата къщата-музей Грейсланд. Кралят взема почетното четвърто място с 27 милиона долара.

На пето място е Принс с 25 милиона долара. Известният певец и музикант почина на 57 от предозиране по време на изключително успешно турне - постъпленията от шоуто достигнаха почти 2 милиона долара. Миналата година той е продал над 2,5 милиона албума - повече, от който и да е от покойните си колеги.

Шесто място е за Боб Марли, който почина на 11 май 1981 от рак на 36. Неговото състояние от 21 милиона долара не е осигурило приходи от продажби на албуми. Повечето пари той печели от аудио продукти под марката House of Marley, безалкохолни напитки Marley's Mellow Mood и продажба на сувенири.

Писателят Теодор Гайзел, по-известен като д-р Сюс, един от малкото в списъка, който е починал от естествена смърт на 87 години. Неговите книги за деца, обезпечават седмото му място в класацията. Творбите му носят стабилен доход, който се удвои през 2015 г., след като излезе непубликуваната „What Pet Should I Get?“ и е в размер на 20 милиона долара.

Убитият Джон Ленън продължава да печели от продажбите на албумите на групата Бийтълс - за последните 25 години само в САЩ са продадени близо 65 милиона албума. До осмото място го издигат доходите от проекти като, спектакъла „Love!”, който прочутият Cirque Du Soleil постави в Лас Вегас. Общата стойност на активите му са в размер на 12 милиона долара.

Алберт Айнщайн също е починал от естествена смърт и е на девето място с 11,5 милиона долара. Той добре се "продава" по целия свят, не само на тениски и плакати, но неговото име носи и таблета на израелската фирма Фурие Системс и модулът за изкуствен интелект на CRM-системата Salesforce.

Моделът Бети Пейдж избута до 85 и продължава да увеличава продажбите на бельо, дрехи и булчински чанти, произведени по лиценз. Нейните 11 милиона я поставят на 10-то място.

Музикантът и актьор Дейвид Бауи пусна буквално последния си албум Blackstar два дни преди смъртта си, а поради рязкото нарастване на продажбите дори би по приходи тази година Майкъл Джексън и Елвис Пресли. Негово е 11-то място.

50-годишният актьор Стив Маккуин, който почина в резултат на неуспешна операция, благодарение на образа на безразсъден юначага досега чрез своите наследници получава договори от марки като Porsche, Tag Heuer, Persol и Barour. Той е на 12-то място с 9 милиона долара.

"Дяволската дузина" на най-богатите мъртви знаменитости затваря актрисата Елизабет Тейлър. Тя е на 13-то място благодарение на 9 милиона долара, които тя получава при производството на аромати с нейното име. Парфюмът  White Diamonds  все още й носи доходи.