ИПИ: Какъв е профилът на развитие на Варна за 2023

Мисия Варна

27-11-2023, 16:04

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Варненска област е с население 432 198 души. Територията й е 3819 кв. км. и има 159 населени места. 84.2 % от населението е в градовете.

Развитието на Варна и останалите области в страната за поредна година проследява изследването Регионални профили на Института за пазарна икономика. Резултатите от единственото по мащаба и дълбочината си изследване на социалното и икономическото състояние на областите в България бяха представени преди дни, научи Moreto.net.

Проучването обхваща над 70 индикатора за развитие. В тазгодишното издание по-голямата част от данните се отнасят за 2022 година. Няколко показателя се публикуват с повече от година закъснение – областните данни за БВП на човек от населението и за заплатите, както и отделни индикатори в сферата на инвестициите, околната среда и инфраструктурата. Там, където това е било възможно – например в сферата на администрацията, образованието и местните данъци, анализът се опира и на данни за 2023 година, посочват от ИПИ.

Варненска област е с население 432 198 души. Територията й е 3819 кв. км. и има 159 населени места. 84.2 % от населението е в градовете.

Областта остава сред първенците по брутен вътрешен продукт на човек от населението и през 2021 година. Заплатите и доходите продължават да нарастват. Тенденциите на пазара на труда през 2022 г. поставят областта на второ място в страната. Инвестиционната и бизнес активност също са сравнително високи. Усвояването на европейски средства изостава. Инфраструктурата на областта е добре развита. Местните данъци в общините в област Варна остават високи и през 2023 година. Почти пълно е покритието на общинските разходи с местни приходи средно за общините от областта.

Варна е сред областите със сравнително благоприятно демографско развитие. В сферата на образованието тенденциите са положителни. Представянето на учениците през 2023 г. е много добро. Спрямо средните стойности в страната лекарите в област Варна са повече, но при леглата в болниците има недостиг. Престъпленията са относително много, а разкриваемостта им – сравнително ниска. Урбанизацията в областта обуславя и значителния дял на населението в селища с обществена канализация. Културният живот е интензивен. а туризмът – добре развит.