Ще има ли Варна градска железница?

Мисия Варна

18-04-2024, 14:37

Снимка:

Община Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Проектът за градска железница във Варна отново влиза във фокус на общественото мнение.

Припомняме, обществено обсъждане на разширяването на бул. "Цар Освободител" от пътен възел "Летище" до бул. "Васил Левски" ще се проведе на 24 април, сряда, от 17 часа в зала "Пленарна" на Община Варна. Материали и визуализации по проекта вече могат да се намерят в страницата на общината.

В новото проектно решение се предвижда всички пресичания на бул. „Цар Освободител“ с улици и булеварди от първостепенната улична мрежа да бъдат реализирани безконфликтно на две нива с еднакви пътни възли тип „Диамант“. Това са връзките на бул. „Цар Освободител“ с пресичащите го бул. „Константин и Фружин“, ул. „Атанас Москов“, бул. „Янош Хуняди“, бул. „Република“, бул. „3-ти март“/ул. „Вяра“, ул. „Поп Димитър“, бул. „Христо Смирненски“.

В плана е заложена още реализацията на градска железница изцяло северно от бул. „Цар Освободител“. Там са предвидени и места за спирки на градския транспорт. С цел осигуряване на безконфликтен достъп на пешеходците между северната и южната част на булеварда е предвидено изпълнението на 6 пешеходни надлеза над градската железница и булеварда, съобщават от пресслужбата на Община Варна. 

Булевард „Цар Освободител“ е един от най-натоварените в града, включително и от транзитно преминаващи автомобили. В част от него движението се осъществява само по една пътна лента. Затова и пропускателната му способност е почти изчерпана, посочват проектантите.

Въпроси и коментари по повод проекта могат да се изпращат на електронна поща: [email protected]