Портних: Имаме сигнали за работата на главния архитект назад във времето, съмненията не са от вчера

Мисия

22-04-2023, 23:00

Снимка:

Снимка:Фейсбук

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Ще търся нов архитект, който да намери баланса между наследството от 2012 и това, което варненци имат като очаквания за визията на града, обясни кметът

Искането оставката на главния архитект на Община Варна Виктор Бузев, не е въпрос на емоция, а на обективна преценка, която доведе до неговото отстраняване. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна кмета на Варна Иван Портних.

По думите му, действията на арх. Бузев са свързани както с незаконни опити и действия, които обосновано навеждат на предположения за зависимости, така и разминаване в цялостни визии по определени теми и разбира се в действията по определени теми.

На въпрос дали администрацията ще сезира прокуратурата или това вече е направено, кметът на Варна заяви, че за част от повдигнатите теми сигнали са подадени отдавна. "Съмненията не са се породили във вчерашния ден. По някои сигнали има образувани прокурорски проверки."

- Т.е. в сигналите със задна дата фигурира името на главния архитект?

Например другата седмица има дело по отношение на презаписването на разрешителни за поставяне на преместваеми в кавички обекти, до ресторант Хоризонт /в сърцето на Морската градина/. Те са разписани постфактум след като са били поставени от много много време и са разписани не според правомощията. Това е опит за заобикаляне на правомощия."

- Имало ли е разговор с арх. Бузев, ако е предизвикал тези съмнения във вас? Когато вие преди две седмици повдигнахте въпроса за бараките в КК "Златни пясъци" Виктор Бузев не беше посочен като част от проблема.

Той трябваше да издаде мълчалив отказ. Административните дела трябваше да са за мълчалив отказ от страна на гл. архитект.  Трета година вече бараките функционират незаконно, но това щеше да продължи. Отказът му обаче не е изричен, а че трябва да има схема.

Ние сме сезирали съответните органи преди две години, когато изтече старата схема. Още тогава сме заявили своята категорична позиция относно тези стотици и даже хиляди бараки, които знаете на какво приличат, дори по тротоарите има бараки, откъдето не може да се премине, нито количка с бебе. Хората ходят по уличните платна, а морето не се вижда, защото има една непробиваема стена от бараки. От две години и до ден днешен колко пъти се опитвам да призова и министъра на туризма Илин Димитров, който е варненец, председател на варненската туристическа камара и депутат от Варна.

Това е най-големият комплекс с национално значение и вторият по големина в България. Какъв министър си като не знаеш какво става там? И забележете омертата и мълчанието по тази тема. Преди ми казваха че е предизборно. Но ние от две години се борим в тази посока. Но никой нито от политическите местни формации. (Чух че Ивайло Митковски казал, че трябва да ги махнат.) До сега никой не взе отношение, сякаш такава тема със Златните не съществува. Опитаха се да упражнят всякакъв вид натиск. Съответно главният архитект има роля в този процес. И се опита против публичната ни позиция, против юридическия екип, да предприеме действия, с които да узакони бараките със задна дата. А от страна на Златни пясъци юрист е дама, за която се твърди, че е близка на главния архитект.

Един от мотивите, с които освободихте Бузев, беше свързан с липсата на визия за развитието на града, чак на осмата година ли установихте, че визията не е такава каквато е заложена във вашите обещания?

Един от основните проблеми е, че липсваше комуникация и инициатива. Имаме реституция, която се случила много назад във времето. Върнати са земи в междублоковите пространство и това е преди 30 години.

Разрешението за строеж обаче се дава към днешна дата?

Мачът е приключил много отдавна преди аз да съм кмет. Митковски казал, че бил от една седмица депутат. Но той е най-дългогодишният общински съветник, когото аз познавам изобщо. Включително е гласувал за този общ устройствен план. Те хубаво се маскират лидерите на "Да, България", ДСБ, Продължаваме промяната, Васко касичката... Нито е млад, нито е умен, нито е красив.

От зората на демокрацията тези хора притежават обекти в ключови зони на града. А са купени за жълти стотинки. Като погледнем другия лидер на "Да, България" – Нелко Начев, на когото му казват Лазурен Нелко.... те го повишиха в партията, за да не е във Варна. Защото стана ясна неговата роля при приватизирането на Лазурен бряг и продажбата на Алея първа....

Плюс едни други заменки по Черноморието и т.н и т.н., но този разговор трябва да се води, за да знаят младите хора да знаят за кого гласуват. Бившият областен управител Благомир Коцев, баща му по време на Костовата приватизация купува ресторант Хоризонт, най-емблематичния обект. Всеки един от тях има пряка връзка с приватизацията.

Така наречените ПУП-ове например във Възраждане– 3. Кварталът класически от едно време... върнати са обаче земите на хората между блоковете и тези зелени площи между блоковете са частни и разработката на Общия устройствен план е, ако има 30-40 блока, е да се появят още толкова. Всичко това аз съм го спирал да ме прощават собствениците на терени, те вече остаряха тия хора .... защото живея с надеждата че ще построят нещо и това ще им осигури бъднините. Спирали сме това и презастрояването към днешна дата е продукт в огромната си част от преди 2012 година, когато се отваря вратата с Общия устройствен план.

Тази тема трябва да се представи от експерти. Именно това липсваше. Но се връщам към обществени ключови проекти, където безусловно аз имам повече очаквания от функцията на главния архитект. Във времето това ще стане с конкурс, но ще търся архитект, който да може да намери баланса между наследството от 2012 и това,  което варненсци имат като очаквания за визията на града.  И тази дискусия естествено, че трябва да се води на експертно ниво, но също така трябва да бъде предмет на едно общо разбиране какво искаме и в каква посока градът да се развива. Вижте местността Св. Никола и  кв. "Бриз" на какво приличат.

Но нали си давате сметка, че тези блокове изникват по време на вашите мандати?

Високият блок до паметника на Съветската армия, срещу когото имаше протести,  е в правата си от времето много преди аз да съм кмет. Можехме да го забавим, но не и да го спрем. По целия ред към стадион "Юрий Гагарин" всеки един от собствениците по силата на онова, което е било допуснато в Общия устройствен план, в крайна сметка, получава утвърдителното решение. Никой не обясни тази история на хората, включително и Бузев.

Какво влиза във вашите правомощия. За „Дупката“ и „Гъбата“ е виновна приватизация, за тръбата във Варненското езеро е виновно Министерството на околната среда и водите, за аварията в ЖК „Бриз“ е виновно регионалното министерство, за ситуацията с рибарското пристанище „Карантината“ е виновна е БАН. Какви са вашите правомощия и вашата роля, тези проблеми да не се случват във Варна?

Е какво да направим да разкопаем тръбите в града отпреди 2008. Тръбата в "Бриз" е на ВиК.

Документация няма ли, паспортизация за извършените ремонти и във администрацията на община Варна? След като там има рецидив от повреди, Общината трябва да следи този казус и да извършва контрол, да поискате обяснение!

Мажоритарен собственик е държавата и тя определя правилата за функциониране на ВиК. Защото идва представителят на държавата с хартийка с 51 процента и взима решението и това е положението. И искам това да е ясно. Да не смесваме функциите. При всеки голям проект има министър на МРРБ, принципал, проектът е възложен от тях.