Любен Дилов: Имаше много добра организация в Царево

Животът

07-09-2023, 16:50

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

За последиците от природното бедствие по Южното Черноморие в един разговор с народния представител от ГЕРБ-СДС Любен Дилов.

- Г-н Дилов, били сте на място в Царево, какво е положението?

- Бях в Царево и Лозенец, видях част от откъснатия кв. „Василико“. Първо, местните хора са много подготвени за подобни ситуации, което не стана ясно от отразяването. В 10 ч.на другия ден в Царево почти нямаше следи от пороите – всичко беше пометено, измито, изчистено. Разбира се, има откъснат един цял квартал заради падането на моста, което е проблем.

- Имаше и бедстващи туристи?!

- Да, към 400-500 души, които чакаха да си ходят. Като цяло, още е рано да се каже какви са щетите, но като изключим двата моста, които се срутиха, не видях по-големи щети. 

- Как, хотели се оплакват, че са наводнени?

- Първите етажи, но бяха изпомпани почти навсякъде, бяха почистени. Имаше много добра организация, особено на поделението „Гражданска отбрана” от Бургас - бяха дошли с много мощни коли, разположиха се на правилните места и бързо се отзоваваха, където ги викат. Поне до момента не зная за случай да не са стигнали при подаден сигнал навреме.

- Има и загинали?

- Малшанс колата на шефката на районния съд да е на моста, когато приижда реката. Иначе бедствието не беше от тези, които предполагат човешки жертви. Не може да се сравни с наводненията в Турция и Гърция. Късмет е, че един от язовирите не е бил пълен и че тези реки, колкото и да хейтят, че не са поддържани коритата им, те могат да поемат този огромен поток вода и да го изкарат в морето. Наистина 24 часа по-късно дори „Дяволската река“ си беше влязла в коритото. Река „Велека” направи беля, но само на тези, които са на плажа с караваните, което не е правилно и малко Господ ги наказа. Там разправията със свободно къмпингуващите е голяма. Стои проблемът, защото всички предпочитат да виси, вместо да го решат.

- Повлия ли на бедствието незаконната сеч в Странджа?!

Аз не съм специалист. Доколкото знам от предишния и от сегашния кмет на Царево, които са горски по образование и двамата - и Георги Лапчев, и Петко Арнаудов, те твърдят, че Странджа не е планина, в която сечта се отразява на водосбора. Второ, планината наистина е много залесена, защото е парк. Тя е национален парк и там, ако нарушиш, те чака затвор, т.е. много по-свирепи са наказанията. Доказателство, че сечта не е такъв проблем, какъвто се смята, е съдбата на с.Велека, което е на 5 км от Лозенец. То е толкова зелено, че изобщо не се разбра, че е имало дъжд.

- Значи остава проблемът с пътната инфраструктура?

- Тя беше разрушена много лошо. Сега 300литра на кв.м. това е брутално. Беше потоп, ние го видяхме с очите си. А по отношение на залесяването, от горските знам, че в момента България е 7 пъти по-самозалесила се от времето на Тодор Живков, защото всички тези изоставени ниви в планината се самозалесяват със страхотна скорост, а тази ниската растителност също спира водата. Тя е като гъба.

- От 1994 г. не е имало такъв порой!

- Аз помня и „Ченгене скеле” до Бургас. Там не беше по-малко страшно, но местните бяха много подготвени. Те всичките са рибари и просто се организираха. Там имаше материални щети. Аз сега не видях съборени къщи. Не видях отнесени бараки.  Пострадаха каравани, тук-таме приземни етажи и безистени, и то от вода и кал. Самият факт, че доброволците малко се въртяха и не знаеха какво да правят, е показателен. Аз затова качих два поста – „Не ходете доброволци преди да питате къде да ходите и какво да правите”, защото кметът казва – „Половината нощ спасявах спасители”, които били затънали в калта.

- За да има сезон другата година, трябва да се строят пътища?!

- Не само пътища. Има катедра в Софийския университет, която разполага със страхотна техника. Те отдавна се опитват да направят просторни обследвания на тези влажни зони, къде и какво може да се случи. Те направиха подобна карта след катастрофата в селата до Карлово. Мисля, че сега е моментът от Царево да си заявят интереса. Те вдигат едни огромни дронове, които са си купили и правят дълбочинни проучвания. С тези дронове могат да ти кажат колко домата ще имаш. Сканират расада отдолу и ти казват каква ще е реколтата.

Автор: Tribune.bg