Адвокат Людмила Колева: Залагам на силно гражданско участие в управлението

Новините

16-10-2023, 15:15

Снимка:

Пресцентър ГЕРБ - Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Людмила Колева е завършила Гимназията за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“ във Варна, след което поема по пътя на правото. Повече от 16 години работи като адвокат, член на Варненската адвокатска колегия. Зад гърба си има два мандата като общински съветник, активен участник в местния парламент и работата му. Председател е на вр.к .“ Изработване на проект за Правилник за организацията и дейността на ОбС-Варна“, и член на комисиите : „ Собственост и стопанство“ и „Финанси“.

- Адвокат Колева, защо се кандидатирате за кмет на точно този район – Приморски?
- Ключова роля за кандидатурата ми изигра номинацията, която получих от организацията на ГЕРБ в района. Доверието на хората задължава. Съзнавам, че длъжността върви с огромна отговорност, но съм адвокат и втори мандат общински съветник и имам увереността, че познавам спецификата на административната работа.
Израснала съм в „Приморски“, а сега тук расте и детето ми. В „Приморски“ са домът и семейството ми, така че проблемите на хората в района не са ми чужди. Наясно съм, че гражданите искат районната администрация да работи по-прозрачно, по-експедитивно и ефективно и ще направя всичко необходимо, за да оптимизираме, включително и комуникацията с гражданите. Смятам, че това е постижимо с повече работа на терен, с по-активен диалог с домоуправителите на етажните собствености, с обществени обсъждания на проектно и предпроектно ниво, със силно гражданско участие в развитието на кварталите. В този контекст бих посочила и необходимостта от нов сайт на районната администрация. Много бих искала на него да има интерактивна карта на целия район, на която да бъдат отразени всички текущи и аварийни ремонти на уличната мрежа, на ел. и ВиК инфраструктурата, така че жителите на „Приморски“ да бъдат по-информирани, което е лост и за повече граждански контрол.

- Кой е най-големият проблем на района и какви са вашите решения за него?
- Въпросът вероятно предполага да посоча проблем, който засяга много хора и ще коства доста време и инвестиции, но от непрекъснатите си срещи с хората отдавна съм разбрала, че те очакват да намерим решение преди всичко за „препъникамъчетата“ непосредствено около домовете им. Затова счупената люлка или пейка, разбитите тротоарни плочи, недостигът на места за паркиране, необходимостта от нови зелени зони за отдих и спорт или за разходка на домашни любимци са най-обичайните теми, които се поставят. Разбира се, не съм забравила и факта, че градската среда трябва да отговаря и на нуждите на петте университета, на големите здравни заведения и курортните комплекси, които се намират на територията на район „Приморски“.
Дадохме заявка, че ще развиваме потенциала на Варна като Град за хората, а това означава по-подредена, по-зелена, по-чиста и удобна градска среда. Твърдо сме се ангажирали да продължим да обновяваме кварталите, да изграждаме нови паркови и пешеходни зони, да подкрепяме гражданите, които искат да облагородят пространствата около блоковете си с цветни градинки, с беседки. Смятам, че има потенциал и в идеята към районната администрация да се създаде звено за малки ремонти, което би могло например да отстранява по-бързо щетите, нанесени от вандали. Факт е, че вандалщината е сериозен проблем в града, затова вече сме предприели и първите стъпки за изграждането на мащабна система за видеонаблюдение, която да обхване детските и спортните площадки, спирките, подлезите, пасарелките, всички точки за сметосъбиране.

- Представете конкретните проекти!
- Представяйки приоритетите в управленската програма на ГЕРБ, в качеството си на кандидат за нов кметски мандат г-н Иван Портних акцентира върху грижата за децата – не с обещания, а с реално одобрени проекти. Плановете за район „Приморски“ включват нова детска градина за 6 групи „Слънчогледи“, нова сграда, физкултурен салон и площадка за игра към ДГ №17 „Д-р Петър Берон“, пристройка към детска ясла „Роза“. Вече се работи по нов корпус към VII СУ „Найден Геров“. Предстои разширение на ОУ „Васил Друмев“.
Много бих искала да надградим концепцията „Варна – Град на знанието“ и с обособяването на образователни зони на открито – кътове за изнесено обучение, където децата от учебни заведения и школи биха могли да провеждат занятия. Модерен скейт парк пък се предвижда да бъде изграден в кв. „Чайка“.
Специално внимание бих поставила и върху предстоящото строителство на три буферни паркинга с общо над 1000 места. Те ще бъдат на територията на район „Приморски“ – в двора на Окръжна болница, до Двореца на културата и спорта и на ул. „Народен юмрук“ в кв. „Левски“. Ще продължим да изграждаме паркоместа и в кварталите.
Изминалият мандат беше изпълнен с трудности – пандемия, „промяна“, която осакати общинските бюджети и спря европейските програми, тежък изборен цикъл, затова е важно Варна да възобнови предишното си темпо на развитие. Направеното никога не е достатъчно, изискванията на гражданите непрекъснато растат и това е нормално. Затова на високите очаквания ще отговорим и със затягане на контрола, с по-строги санкции за некачествени дейности и неизпълнени договори при ремонтите и сметопочистването.
Отборът на ГЕРБ влезе в предизборната надпревара за доверието на варненци с проектна готовност и работещи решения, така че подкрепата за номер 7 в бюлетината е подкрепа за развитието на морската столица.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!