Бившият евродепутат Биляна Раева е кандидат за кмет на варненския район „Одесос“

Новините

17-10-2023, 12:16

Снимка:

Пресцентър ГЕРБ - Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Биляна Раева е родена и израснала във Варна, живяла в още седем града в пет държави. Владее английски, полски, италиански, френски, руски и испански езици. Майка е на 13-годишна дъщеря. Завършила е магистратура по Международни икономически и политически отношения в Академията в Краков, Полша и следдипломна квалификация по Международни и европейски политики в Университета в Амстердам, Нидерландия. Експерт е по европейски градски политики с опит придобит в Брюксел, Белгия в организацията на големите европейски градове Евроситис. През 2007 г. на първите европейски избори в България е избрана за член на Европейския парламент, където е член в комисиите по Икономически и финансови въпроси и заетост и Социална политика. Избрана е за заместник-председател на групата за Градска политика и председател на Делегацията на ЕП за отношенията с Швейцария, Исландия и Норвегия и Европейско икономическо пространство (ЕИП). От 2013 г. е представител на Община Варна пред европейските институции в гр. Брюксел, участвала в кампаниите по кандидатурите ни за Европейска столица на културата 2019 и Европейска младежка столица 2017. От 2019 г. е активист на сдружение „Таляна“ и от 2022 г. негов заместник-председател. Част от екипа на редица големи събития във Варна, доброволец в БЧК и активист на организацията за възстановения Международен фестивал на Червенокръстките и здравни филми.

- Г-жо Раева, не е ли ниска топка да се кандидатирате за кмет на варненски район, след като сте била член на Европейския парламент?

- Район „Одесос“ е лицето на Варна и предизвикателствата пред него са големи. Той свързва града с морето. Тук са концентрирани най-много исторически сгради и находки, паметници на културата и институции. Тук е и най-големият туристически поток през лятото, съответно и най-много заведения и трафик. Тези от нас, които живеем тук изпитваме и добрите страни, но и движението, шума, паркирането и ред други дилеми пред всички ни.

Приех да съм кандидат за кмет на района, в който живея, именно заради големите предизвикателства пред него. От години съм ангажирана в процесите на трансформация на тази част на Варна чрез творчески и културни политики за подобряване на естетиката, мобилността и пешеходната среда. Наша грижа е да уредим района си по съвременен начин, адаптиран към климатичните промени, функционален, красив и привлекателен за жителите и гостите на града.

- Кои са важните проекти за развитието на район “Одесос“?

- В момента работя по проекти, свързани с използването на иновации за подобряване на градската среда, екологичната система и баланса между нуждите на бизнеса и обществото. Подкрепям ангажираното гражданско участие при планирането и осъвременяването на града. Работя за Варна и в частност за район „Одесос“, като централна част на зелен и устойчив град, в който младите да могат да реализират възможностите си, който да е привлекателен за инвестиции, с богат културен живот, район с който да се гордеем.

Ангажиментите за устойчива Европа определят и градските политики с хоризонт 2030 – 2050 г. Какво трябва да се направи дотогава, за да сме устойчиви градове с нисък въглероден отпечатък, модерна икономика, запазена и развита екосистема, естетически красиви и функционално удобни за всички.

Ще приложа три основни правила:

1. Да осмислим как искаме да изглежда района след 10-20 и 30 години и какво трябва да свършим сега, за да е адаптиран към измененията на климата, да предвижда ръста на жителите и да осигурява функционални услуги за добър и удобен живот, работа и предприемачество.

2. Да се вземат решения, базирани на анализ на данни и експертни предложения, обвързани със съвременните изисквания за нисковъглероден устойчив град.

3. Да подобрим връзката на администрацията с хората - всички важни за организацията и облика на района дейности да се обсъждат с гражданите, за да вземем най-ефективните решения в областта на инфраструктурата, мобилността, сметосъбирането, правилата за обществен ред и др.

- Да, това са стратегически проекти с по-далечен хоризонт, а най-належащите и първите, от които ще тръгнете като районен кмет?

- Да довърша одобрените за финансиране или започнали проекти, например изграждане на нова ДГ с 4 групи на ул. „Хъшове“, нов корпус на СУ „Климент Охридски“, детски и спортни площадки в междублоковите пространства, уличната инфраструктура.

Опазване на историческото наследство и реновация на сградите в район „Одесос“ чрез създаване на екип за консултации по реставрацията на сгради паметници на културата, както и за тяхната енергийна ефективност.

Интегриране на естетика и градски дизайн в реновацията, включително създаването на градски дизайн код за район „Одесос“, вплитащ характерните елементи от архитектурния резерват с елементите от градската среда, правейки я красива и функционална.

Важна и първостепенна задача е опазване на чистотата - подобряване на контрола на работата на инспекторите по чистота и осигуряване на граждански контрол чрез онлайн платформа в реално време за подаване на сигнали и връзка, както и видеонаблюдение свързано с контролния център в общината.

По-конкретно ще оптимизираме на местонахождението на кофите за смет и на модела за рециклиране на отпадък от домакинствата и търговските обекти - чрез анализ и проучване на нуждите на жителите на района и поставяне на автомати за рециклиране на удобни за гражданите места и съгласуване на местонахождението им с жителите на района.

Смятам, че възможно най-бързо трябва да създадем звено за малки ремонти - счупена плочка, люлка, пейка, замърсяване, което да реагира бързо. Сигнали да се събират през онлайн платформата в реално време, както и от видеонаблюдението.

Подновяване на програмата за малки проекти за озеленяване от страна на жители на района и създаване на възможност за участие с граждански предложения към бюджета на община Варна за естетизация на района.

Не на последно място ще настоявам за изграждане на мащабна система за видеонаблюдение на спирките на градския транспорт, подлези, пасарелки и всички точки за сметосъбиране.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!