Николай Костадинов: Направеното за 8 г. на двата ми мандата можем да обобщим като пълна промяна на облика на район „Владислав Варненчик“

Новините

26-10-2023, 11:47

Снимка:

Пресцентър ГЕРБ - Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Николай Костадинов е роден на 17.12.1975 г. Завършил образование в сегашната Варненска търговска гимназия “Г.С.Раковски“ и Технически университет – Варна – магистър по право, с едно дете. Професионалната му кариера преминава през общинската администрация на район „Вл. Варненчик“, народен представител в НС, директор дирекция „Обществен ред и контрол“, директор в общинско предприятие „Спорт“. От 2015 г. вече два мандата е кмет на район „Вл. Варненчик“ във Варна.

От съзнателния ми живот 35 г. са преминали във „Владиславово“. Имаме си уважението и доверието със съкварталците!

Наясно съм, че няма да бъда кмет един ден, но ще продължа да живея в Района. Дори само от тази гледна точка ангажимента и грижите за съкварталците е ангажимент, който не подлежи на коментар. Благодарение на взаимното доверие изградихме работещо гражданско общество, не на теория – реално действащо. Благодарение на сигнали и комуникацията между нас решаваме наболели въпроси и проблеми. Далеч по-лесно е през социалните мрежи, отколкото на гише. Имаме форма и през сайта на Район „Вл. Варненчик“, но най-удобно е от дома, пред компютъра, владиславовци да ни напишат и получават адекватна реакция. Е, има поводи, които не позволяват действие без официален сигнал, но в повечето случаи се справямe – директно от социалните мрежи.

Направеното за 8 г. на двата ми мандата можем да обобщим като пълна промяна на облика на Район „Владислав Варненчик“. Въпреки спънката от партийни вождове, които вече са на национално равнище. Още 2016 г. можехме да направим „Кайсиева градина“, но средствата трябваше да се пренасочат към ІV микрорайон. Това се случи по „Региони в растеж“. Така именно във Варна се случи първото цялостно обновяване от такъв тип.

С излишъците от средствата имахме пак възможност да направим „Кайсиева градина“, но дойде ковид, ІІ микрорайон „артиса“. Нищо, строежът го правим в момента. Готова е южната част, в момента западната част е почти рехабилитирана, работи се в източната. Това обхваща липсващата инфраструктрура, ремонт на околоблокови пространства и паркинги, изграждане на паркинги, детски и спортни площадки, игрища. Точно такива места за живеене по света се дават за пример!

Работи се по ул. „Кольо Фичето“ в Западна промишлена зона – в услуга на бизнеса решаваме сериозен инфраструктурен проблем! Немалко нови паркинги – 13, построихме преди рехабилитацията на „Кайсиева градина“. И стигаме до спортния комплекс – рисувахме го с кмета Иван Портних на лист А4 – как ще изглежда! Ето, направихме го, две години вече е любимо място на съкварталците. А преди него имахме само един парк, за съжаление – не много голям.

В ІІІ микрорайон направихме ремонти, около бл. 309 изградихме парк с детска и спортна площадка. Заедно с нови паркинги между бл. 308 и детската градина. Няколко паркинга преасфалтирахме, открихме и в І микрорайон, и в ІІІ микрорайон немалко нови паркоместа.

В момента ремонтираме именно І микрорайон северно и южно от бул. „Света Елена“ и между ул. „Георги Минков“ и „Константин и Фружин“, чак до бул. „Трети март“. За съжаление отремонтираме само части в пространството „Георги Минков“, „Константин и Фружин“, „Трети март“ и „Боян Илиев“. Ще дойде време и за останалата част. Предстои ремонт за всички тези улици, както и за „Янко Мустаков“ с осигурено финансиране и проекти – в рамките на тази година да започнем и да довършим нов асфалт в кратки срокове. Има решения на ОбС – Варна. Същото се отнася за „Атанас Москов“, което засяга и Западна промишлена зона, и „Владиславово“. Тази улица, с „Кайсиева градина“ и ул. „Девня“ са в един банков заем и предстоящо е тяхното рехабилитиране, вкл. тротоари, осветление, достъпна среда. Голяма част от живущите в нашия Район ще се възползват от тези обновления.

За съжаление, всичко това можеше да бъде вече направено. Но заживяхме в интересни времена, дойде ковид, „Промяна“ и за последно десет – война. Не е оправдание, но само с отговорно поведение на колегите от община Варна, начело с кмета Иван Портних, успяхме да възстановим ударния темп на работа.

Не искам да пропусна и озеленяването – няколко хиляди корени рози има по основните булеварди! В „Кайсиева градина“ и ІV микрорайон има по около 1000 засадени нови дървета и храсти! Или общо над 2000 дървета за целия Район „Владислав Варненчик“. Имаме претенцията на най-зеления квартал! При нас никога не е имало проблем с косенето на тревите през лятотото. Покрай входовете много етажни собствености си поддържат сами зеленината. В подкрепа на нашите усилия кварталът да е чист, зелен, приветлив – те се включват активно и около 40 етажни собствености са кандидатствали и спечелили финансиране от община Варна по наредбата, създадена по инициатива на нашия Район и кмета Иван Портних. И се получава добре, озеленено, пейки, беседки, градинки. Нека всички да кандидатстват, за да променим облика на нашия район.

За 3 г. нито стотинка от оперативни програми и от държавния бюджет не са помогнали на общините, но се надявам оперативните програми да започнат да се отварят и част от тях да осигурят средства за тези ремонти. Във „Владиславово“ основните пътни артерии ще бъдат обновени, след като приключим с „Янко Мустакови“ и „Атанас Москов“. Финалът е бул. „Цар Освободител“, но това е мега-проект по примера на бул. „Васил Левски“.

Това ни дава шанс да влезем в селищните образувания – „Ментеше“ и „Балъм дере“. Там има проблеми, които не са изчистени докрай. В „Ментеше“ има улична регулация, но няма ПУП-ове на кварталите, което възпрепятства реализирането на инфраструктурата. С кмета Иван Портних имахме идея именно „Ментеше“ да е селищното образувание с налична инфраструктура – тротоари, подземни комуникации, осветление. Нещата там бяха напред, но „Балъм дере“ навакса след възложения ПУП от община Варна и след влизането му в сила възможностите там стават по-големи. Особено с индивидуалните ПУП-ове на отделните имоти, за разлика от „Ментеше“.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!