Станислав Балабанов: Губещият на тези избори се казва „Продължаваме промяната”

Новините

09-11-2023, 16:53

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

За резултатите от местните избори, как изглежда политическата сцена след тях и защо е това бързане за промени в данъчните закони Tribune.bg разговаря с депутата от ИТН Станислав Балабанов.

- Г-н Балабанов, изненадаха ли ви резултатите от изборите?

- Резултатите на ИТН са изключително добри в тази политическа обстановка. Ние като партия от опозицията постигнахме задоволителни резултати, а на моменти се справяхме и по-добре от партия „Възраждане”. Спечелихме един областен град – Ловеч, според крайната статистика имаме 65 кмета и регулярно покритие от общински съветници в цялата страна. Това ни дава основание да смятаме, че ИТН е незаобиколим фактор на политическата сцена и ще бъде такъв евентуално на следващите предсрочни парламентарни избори.

- Отново си спомнихме, че може да се гласува с отвращение!?

- Хората не са глупави, виждат какво се случва в държавата. Нормално е да изпитват отвръщение към тези, които ги управляват днес. Тече процес на разпод във формации като "Продължаваме промяната"/ПП/, които драстично намалиха гласовете си. Ако погледнете статистиката, с изключение на победата им в София и това, че във Варна и Пазарджик хората смениха доскорошните си кметове с наказателен вот, всъщност губещият на тези избори се казва ПП. Те са загубили около 400 000 гласа в рамките на последните 6 месеца. И статистиката им по региони е доста стряскаща - показва една ерозия, която ще ги доунищожи на едни следващи предсрочни избори.

- А защо е това бързане – за смяна на шефа на ДАНС, за промени в данъчните закони?

- Защото всичко се изпълнява по записите, които изтекоха в публичното пространство. Искат да овладеят службите за тяхно ползване. По отношение на данъчните закони, Асен Василев да се погледне в огледалото и да разбере, че е некадърник. Иначе той търси варианти да изкара бюджета на хартия.

- Защото той не се изпълнява?!

- Да, не се изпълнява. Затова се разчита на бухалката НАП, на промяна на данъчните закони или се тегли нов държавен дълг от почти 4 млрд.лв. Управляват ни некадърни политици. Цялото това бързане е, за да оправдаят собствената си некадърност под някаква форма. Но хората отстрани го виждат и резултатите го показват. Исторически София бе почти на ръба да я управлява ляв кандидат.  

- И почетният председател на ДПС се връща активно в политиката?

- Това вече е процес в ДПС. След всичко в управлението на страната да видим и изсветляване на Доган, на Доган през Пеевски, това означава, че ДПС е в комфортната си зона, благодарение на такива като ПП.