Любен Дилов - син: Очаквам сериозен дебат по бюджета

Новините

16-11-2023, 15:42

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

За вота на недоверие, за парите в бюджета и дали ще заработи местният парламент в столицата Tribune.bg разговаря с депутата от ГЕРБ-СДС Любен Дилов.

- Г-н Дилов, за втори път опозицията атакува правителството с вот на недоверие?

- Това й е работата на опозицията - да иска вот на недоверие, какво да прави?!

- Виждате ли аргументи в тази посока?

- Няма никакво значение дали има аргументи или не. По-забавното е, че изборните резултати на опозицията не й дават много аргументи в тази посока. В смисъл, ако се сбъдне мечтата им и падне кабинетът, те ще имат доста по-лош резултат, отколкото са имали преди. Ще имат по-малко парламентарно представителство. Така че, ако гледаме чисто политическата логика - няма логика. Те искат вот на недоверие, за да не мине, просто за да казват, че са опозиция. Напълно разбираемо е това, няма никаква драма.

- А какво се случва в местния парламент в София - виждаме, че той не може да тръгне?

- Ами Столичният общински съвет/СОС/ ще заприлича наистина на парламент. Той преди не приличаше, беше конвент малко - ГЕРБ имаше мнозинство и всички изпълняваха. Въпросът е, че си спомням за заседания на СОС, на които идваха три пъти повече журналисти, отколкото бяха в парламента по това време. Бяха такива битки и беше толкова интересно, така че очаквам много интересни години в София и от това ще спечелят софиянци, защото дебатите ще станат публични. Журналистите ще почнат да им обръщат внимание, да влизат в детайли на проблемите, кой какво иска, но си е трудно. Много ще е трудно там да се направи мнозинство.

- Виждаме проблеми в бюджета и по отношение на парите за общините.

- Темата за бюджета е много по-сериозна. Може би това е най-важната тема, от тези които коментирахме дотук. Изобщо балансът на бюджета е важен, защото освен при парите за общините има и проблеми в други направления. Мога да кажа за сферите, които аз наблюдавам - туризъм и култура. Там недостигат и не са заделени около 250 млн. лв. от поисканото от техните министри - на ППДБ, които въобще не са поискали някакви фантастични и нерелизируеми неща. Така недоплащането в сектор култура и сектор туризъм е четвърт милиард, Това е под нужното за 2024г. Не говорим за екстри някакви да правим чудеса. Така че ще има много сериозен дебат по бюджета и аз не виждам вносителите да са готови за този дебат. ГЕРБ изсипват купища критики и не само. В началото на седмицата имаше среща на 180 представители на културния сектор. Целият сектор беше представен и аз такова чудо не съм виждал в историята на парламентарната Комисия по култура. Наистина се събраха 180 души. Нямаше индустрия, която да не беше представена. Всичко беше представено - музеи, библиотеки, читалища, филмова индустрия, сценични изкуства, изобразително изкуство, обществените медии. Хейтът срещу управляващите беше чудовищен. По едно време Тома Биков се притесни и отбеляза, че не се прави политическа среща, а се прави опит да се дискутират някои проблеми.

- Очаквате ли някъде пробив, някакво разбиране за проблемите? 

- Аз мисля, че трябва много сериозен разговор и за мен логичният ход е Асен Василев да оттегли този бюджет и да направи голямо обсъждане с партиите, подкрепящи правителството, които да споделят как може да се случат нещата. Там обвиненията са във всяка посока.