Младен Маринов: Полицаите бяха оставени да се справят сами

Крими

17-11-2023, 13:41

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Справиха ли се полицаите при овладяване на протеста срещу ръководството на БФС, имаше ли грешки в техните действия и можеше ли ситуацията да не ескалира в такива размери Tribune.bg разговаря с депутата от ГЕРБ-СДС и бивш вътрешен министър Младен Маринов.

- Г-н Маринов, как ще коментирате действията на полицията за овладяване на протеста, който по сведения на бившите Ви колеги в МВР е щял да подпали София?

- На първо място, кметът на София трябваше да издаде заповед и да забрани протеста. Разполагал е с достатъчно данни. На второ място, при невъзможност на организатора да спре действията на протестиращите, които е организирал, кметът пак има възможност да издаде заповед за прекратяване на протеста. С този свой акт кметът на столицата щеше да даде основание на полицията да разпръсне протеста. Снощи полицаите бяха оставени да се справят сами. И сега ще им се наложи да се обясняват.

. Справиха ли се полицаите на терен?

- Справиха се, колкото могат. При тази ситуация нямаше как да се мине без употреба на сила.

- Виждате ли грешки в техните действия?

- Според мен полицаите бяха принудени да използват помощни средства и сила. Къде е тук политическата отговорност, питам?!

Законът дава на кмета много власт. Той е длъжен според ситуацията да упражнява тази власт.

Нека това да питаме, а не да се обясняват полицаите.

- Вашият коментар за поисканата от ПП-ДБ оставка на вътрешния министър?

- Повтарям, не трябва да търсим обяснения от полицията, а да изясним политическото поведение на лицата, които имат правомощия - това е кметът на столицата.