Проф. Чорбанов: Ветропаркове в морето не се строят, където има туризъм

Новините

02-02-2024, 14:11

Снимка:

Фейсбук

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

За вятърните генератори в Черно море, изгодно ли е изграждането на тези паркове, ще съсипе ли това морския ни туризъм и какво предупреждават еколозите Tribune.bg разговаря със заместник-председателя на Народното събрание и народен представител от ИТН проф. Андрей Чорбанов, чието семейство е свързано с Несебър.

- Г-н Чорбанов, на 6-ти февруари ще се проведе кръгла маса в парламента за поставянето на ветрогенератори в морето, което стана възможно с промените в Закона за енергия от възобновяеми източници в морските пространства. Ваши колеги изтъкват, че евентуалното реализиране на проекти може да създаде 1000 работни места, но ще нанесе удър на туристическата индустрия и ще засегне други 150-200 000 души, които работят в нея?
- Чух, че ще участват от Съюза на рибарите. Ще се включат и еколози. Ние сме категорично против. Ударът върху туризма е само един аспект от отрицателния ефект на ветропарковете в морето. Има много съображения за тази наша позиция.
 
- Ще съсипят ли ветропарковете по Черноморието морския ни туризъм?
- Разбира се, защото това не се прави никъде по места, където има плажове, където има туризъм. Всички ветропаркове по света са направени в райони, в които няма плажове, в които не се развива туризъм. Нещо повече, представете си следния казус, който дискутирахме - тези съоръжения трябва да имат комуникации и да подават енергия към електроенергийната мрежа. Ако има ветрогенератор вътре в морето и да предположим, че е далеч и не се вижда, той трябва да изведе тази енергия, която произвежда.
 
- Имате предвид, че ще е нужно да се изгради преносна инфраструктура за електропроизводството?
- Именно, съоръжението трябва да подаде тази енергия някъде. Става дума за тези големи проводници, с които ветрогенераторът ще се свързва с електропреносната мрежа и които ще се поставят на дъното на морето. Освен това ще трябва да бъдат закупени частните имоти, които са до бреговата ивица, за да бъдат направени тези трансформатори, за да може да се прехвърля енергията. Иначе казано на туристически места ще бъдат изградени промишлени обекти. Няма как да се мине без тях. Не е толкова просто. И пак представете си северното ни крайбрежие, където има най-силен вятър - около Шабла, около Каварна, как се спускат едни огромни кабели покрай скалите, защото няма откъде да минат. Те трябва да излязат от водата, да се качат по скалите и да влязат в трансформаторната подстанция. При всички случаи изграждането на такива съоръжения ще е изключителна грешка. Нещо повече, чисто екологично погледнато пътят на птиците - Виа понтика, който минава оттам, ще бъде голям проблем за такъв проект. Рибарите коментират и движението на рибните пасажи покрай бреговата зона. Изобщо аргументите против са толкова много, че няма накъде.
 
- Икономическа изгода има ли един такъв проект за ветрогенератори в морето след всички тези аргументи, които изредихте?
- Ето това е изключително съмнително. Трябва да чуем и мнението на специалисти по тези географски особености на нашето крайбрежие и за ветровете.
 
- Четох статистика, че от 8760 часа в годината турбините вероятно ще са ефективни само 1600 часа?!
- Затова ни трябва становище доколко тези ветрове са икономически рентабилни за изграждането на такъв ветропарк.
 
- Ами има и съмнение, че целта на закона е да се усвоят едни пари за проучване на изграждането им и дотам!
- Много е вероятно това. Така изобщо няма да се стигне до инвестиции, а ще се използват всякакви средства по ПВУ под благовидната идея да има такива енергийни източници в морето.
 
- Притеснени ли са хората по Черноморието?
- Разбира се, че ще бъдат притеснени. Това в голяма степен ще промени начина им на живот, най-малкото ще засегне работата им и ще вкара нов облик на крайбрежието с промишления обект, който ще се изгражда евентуално край брега, а нашето крайбрежие не е характерно с това. Аз лично не смятам, че ще бъде добре за хората по Черноморието.