Бранимир Балачев: Няма да може да хванем датата 9 юни за избори 2 в 1

Новините

26-03-2024, 15:46

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Как ще завърши процедурата по втория опит за съставяне на правителство в рамките на 49-то Народно събрание, каква ще е съдбата на втория мандат и кои са възможните дати за избори Tribune.bg разговаря с народния представител от ГЕРБ-СДС Бранимир Балачев.

- Г-н Балачев, в декларация от трибуната на парламента ген. Атанасов от ПП-ДБ даде срок на ГЕРБ-СДС до връчването на втория мандат от президента да отговорят дали ще излъчат премиер на бъдещия кабинет, как гледате на това поредно условие от представителите на ПП, ДБ и ДСБ?

- Това са празни приказки. Процедурата е много ясно разписана в Конституцията. Президентът ще реши кога ще връчи втория мандат. Това може да стане още в утрешния ден. Те имат две възможности - едната е да върнат папката, а другата е да се опитат да го използват.

- Точно това се опитват да направят, май, ако се вярва на декларираното от ген. Атанасов?

- Ако се опитат да използват втория мандат, ще забавят процедурата със седем дни. На седмия ден трябва да върнат или празна папка, или пълна. Ако върнат папка с проекто кабинет, ще трябва да гласуваме отново това, което предлагат. Това на 100% вероятно няма да мине, защото ние сме твърдо на позиция, че няма да подкрепим втори мандат.

- Така ще стигнем до третия мандат, за който останалите партии в НС декларират, че ще върнат, имате ли съмнения в това?

- За да се изпълни процедурата, когато президентът реши, ще връчи третия мандат. На кого ще го връчи, не е ясно. Декларациите на БСП и ДПС, които биха били възможни получатели на третия мандат, са, че категорично няма да правят правителство.

- Кога според вас е вероятно да отидем на избори?

- Тук проблемът е, че няма да може да хванем датата 9 юни за избори 2 в 1, което предполага, че най-вероятно ще се отиде към 23 юни. Ще се загубят около 200 млн.лв. отново, така че много въпроси има, които ще бъдат поставени.

- Забавянето идва, ако тръгнат ПП-ДБ да изпълняват втория мандат, така ли?

- Технологично няма как да стане.