Любен Дилов: Много са сложни времената и трябва да се търси широка подкрепа

Новините

03-04-2024, 16:34

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

За управлението след изборите и за пропуските при поправките в конституцията в един разговор с народния представител от ГЕРБ-СДС Любен Дилов.

- Г-н Дилов, как ще коментирате думите на лидера на ГЕРБ, че дори с ДПС да имат 150 депутати след предсрочните избори, пак няма да управляват само двете партии?

- Борисов никога не е управлявал сам. Много са сложни времената и трябва да се търси широка подкрепа - колкото повече хора носят отговорност, толкова по-добре. Това е вън от съмнение. В това е смисълът на парламентаризма.

- Как се стигна до тези пропуски при поправките в конституцията?

- Нямам представа. Това беше тема на хората, които разбират. Знам, че те бяха недоволни още при първата промяна, защото бяха отстъпили на ППДБ и сега нещата трябва да се поправят.

- Но това носи негативи?!

- Разбира се, на всички носи негативи. То не може да скачаш в една вана с мръсна вода и да смяташ, че си оплискал само околните. Оплискал си и себе си, то е ясно. Наистина беше неразумно. Тогава понеже съм лаик в тази област, само попитах - "Добре, ограничавате кръга на евентуалните служебни министър-председатели, но поне дайте възможност, ако той бъде изчерпан, президентът да посочи нещо друго. Така е при мандатите - първи задължителен, втори - задължителен, третият е по избор. Няма логика при един изборен механизъм да се прилага това правило, а при друг - не.

- Какво се случва в лявото политическо пространство? Не ви ли прилича на процеса на отлюспване при СДС едно време?

- Да, но при СДС не беше на идеологическа причина. Там беше на вождиска основа. Сега започват някакви процеси на ерозия на лявата идея в България. Тя трябва сериозно да бъде преосмислена, защото все пак в Европа традицията е левите партии да са прогресистки партии, а нашата се очертава като супер консервативна. Аз даже се шегувах с БСП, че отново трябва да се върнат към БКП, но да не се казват комунистическа, а консервативна партия. Те гонят джендъри с кукери! Супер архаизъм. Те са контра на всичко ново, модерно - не искат плосък данък, не искат това и онова. За всеки модернистичен проект те застават на рубежа и започват да викат срещу него. Там проблемът е идеологически и аз неведнъж съм се шегувал с Борисов, че в спалнята си трябва да си направи малък бронзов бюст на Нинова и всеки ден да й поднася цветя. Защото единствената партия, която има потенциал като народна партия да се изправи срещу ГЕРБ, са те. ГЕРБ са дясна и консервативна партия, а те са народна лява, обаче не. Мисля, че и ПП много ги ерозира с провежданата лява политика особено във финансите и БСП наистина нямат вече какво да приказват. "Възраждане" им взе русофилството и патриотарството, и те просто стоят разкрачени и не знаят на кой свят са.

- Да очакваме ли възход на крайно десните партии на евровота, такива като "Възраждане"?

- Със сигурност "Възраждане" ще направят по-добър резултат и то не заради вътрешно-политическата обстановка, а заради общо европейските процеси, където този тип формации набират сила в момента, което е естествено. Ходът на махалото е обратен. Там има нещо много интересно, което не е достатъчно добре формулирано от коментаторите - не става дума само за запазване на национална идентичност, че обединена Европа ще размие "идентитетот", както казват македонците. По-скоро голяма част от хората, които гласуват за такива партии, са водени от недоволството, че няма "силна ръка". Те искат силни европейски лидери. Значи, когато Меркел водеше ЕС, тези формации бяха по-слаби. А сега почват да харесват Мелони, Мари Лю Пен. Почват да се харесват лидери, които поне на думи заявяват силен и вождиски акт и то е съвсем естествено, когато си затънал в кризи до ушите, естествено е да търсиш силен лидер. В момента силни лидери поне на думи представят националистите и консервативните формации.

Източник: Tribune.bg