Димо Дренчев: Туризмът не може да пълни бюджета, вървим към гръцки сценарий

Туризъм

27-06-2024, 14:28

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Заплаха или реалност е гръцкият сценарий за икономиката на страната, докъде ще стигним, щом продължаваме да теглим заеми за покриването на текущи задължения в един разговор с финансиста и народен представител от „Възраждане“ Димо Дренчев.

- Г-н Дренчев, председателят на АИКБ предупреди, че ни чака гръцки сценарий - продължават да се теглят заеми за покриване на текущи задължения. Докъде ще стигнем?

- Ще стигнем там, където стигна и Гърция. Ще предизвикаме криза, която ще наложи орязване на социалните придобивки, на пенсии, на заплати и разпродажба на държавно имущество. Тук последните правителства на ПП с финансов министър Асен Василев считаха, че максимално разрешеният праг от 3% дефицит е това, към което трябва да се придържат. Напротив, ние трябва да се придържаме към балансирани бюджети. Допустимо е да имаме дефицити единствено, ако имаме крупни инвестиционни разходи. А в момента тези заеми, които теглим, ги ползваме, за да се плащат пенсии и заплати.

- Ние имаме големи инвестиционни проекти, но от три години те не се изпълняват.

- За три години във всеки един от последните бюджети инвестиционните разходи се залагат само като буфер. Инвестиционната програма се изпълнява на около 60%, като изключително ниско е нивото на усвояване на европейските средства. Практически ние не можем да вземем плащанията по Плана за възстановяване и устойчивост, нито пари от еврофондовете. В допълнение нивото на чуждите и на вътрешните инвестиции е на историческо дъно.

- В енергетиката също продължаваме да изключваме мощности, а някои като „ПАВЕЦ-Чаира“ не са ремонтирани!

- Според мен „ПАВЕЦ-Чаира“ трябва да го изведем „пред скоби“, защото там може би става дума за умишлен саботаж на тази мощност, тъй като тя балансира цените в енергетиката и полза от това тя да не работи с години имат големите играчи в сектора, които могат да продават на пикови цени, а цялото общество губи. За целия ЕС, обаче, нараства предлагането на енергия от ВЕИ в светлата и топла част от деня и липсата на достатъчно балансиращи мощности ще преобърне системата, защото тя не може да работи така. Отрицателните цени за електроенергия всъщност не са добре нито за потребителите, нито за производителите и в крйна сметка ще ни докарат до дефицити на електроенергия точно, когато е тъмно и студено.

- Туризмът ли ще спасява тогава приходите в бюджета?

- Не можем да разчитаме на туризма поради една елементарна причина - нямаме достатъчно персонал, с който да поемем евентуален ръст на туристите. В момента по Черноморието има недостиг на 26 000 работни места. Като цяло в страната има недостиг на 200 000 работници и служители, т.е. това са обявените свободни работни места. А ние с някакви "смешни" мерки до момента сме вкарали на трудовия си пазар около 5 000 киргистанци, индийци и непалци. Тези хора като производителност са на много по-ниско равнище от българските работници, а да не говорим, че бройката е крайно недостатъчна. За да си решим проблема, ние трябва да вкараме 200 000 души, което ще промени демографския облик на страната, ако се случи. Ще започнат проблеми, каквито имат всички западни страни - ще имаме гета, ще имаме престъпност. Всъщност проблемът е изключително сериозен, защото на всеки 100 човека, които се пенсионират, някъде около 60 човека завършват училище, а от тях не всички остават да живеят в България. Истината е, че големият ръст на емиграция от България към други страни намаля, минали сме пика и в момента повече хора остават в страната, но все още съотношението е изключително тревожно.

Автор: Tribune