Бранимир Балачев: КС ще се произнесе по същество на база на юридически аргументи

Новините

26-07-2024, 13:40

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

За третия мандат, възможността за съставяне на правителство и решенията на Конституционния съд относно последните шести поправки на основния закон на страната в един разговор с народния представител от ГЕРБ-СДС Бранимир Балачев.

- Г-н Балачев, ще има ли консултации за третия мандат, как ще се развият нещата според вас?

- При всички положения, първо ще видим на кого президентът ще връчи мандата. В тази ситуация, която имаме в момента – БСП разцепено, ДПС също, аз си мисля, че отиваме към мандат за ИТН. От партията обещаха консултации с всички и да видим каква формула ще предложат. Нашето ръководство ще прецени, въпреки че ние имаме решение да не подкрепяме втория и третия мандат. На консултации вероятно ще участваме, защото искаме да чуем какво ще предложат.

- Дали е възможно съставянето на правителство?

- Според мен дори математически сметките не излизат, но това е парламент и всичко е възможно. Може пък в един момент да се получи нещо, макар че е по-вероятно да отиваме на избори наесен.

- Местата в регулаторите ли са препъникамък?

- Да, регулаторите, Висш съдебен съвет, Законът за съдебната власт. Аз лично съм против да се взимат решения в такъв парламент, в който няма консенсус за правителство от 121 гласа, а да не говорим за 160. Това са сериозни закони и трябва сериозно мнозинство в парламента, което да поеме отговорност и да направи тези тежки закони. Те не са решават „на коляно“, не се решават и с временни споразумения. Затова казвам, че колкото и да не ни се иска, не само на нас, а и на хората, ще трябва да отидем на избори, за да видим какво ще стане и с надеждата, че ще има друга конфигурация на политическите сили в парламента.

- Много предположения има относно решението на Конституционния съд/КС/ за промените в основния закон, какво ще се отхвърли и какво ще се приеме?

- Аз не вярвам на тези клюки, все пак КС е сериозна институция. Смятам, че той ще се произнесе по същество на база на юридически аргументи кое е добро, което сме направили с конституционните промени и кое не е добро. Подозирам, че чисто професионално на процедурна основа ще приемат, че част от нещата, които сме приели най-вероятно са за Велико Народно събрание. Ако е така, а това е процесуален въпрос, не е материално-правен, КС ще отмени някои от текстовете. Кои ще остави – според мен и моите колеги това, което най-много поддържахме, че парламентът трябва да работи и да бъде един контролен орган на служебното правителство, трябва да остане, защото е полезен текст. Това е видно към момента. А другите текстове са спорни наистина. Ще видим какво ще реши КС. Не вярвам на предположения – този казал, онзи казал. Аз прочетох даже, че всичко е отхвърлено. После – че нищо не е отхвърлено, но мисля, че КС е сериозна институция и трябва да видим как ще се произнесат. Хубаво е да има яснота по тези промени, защото и тук при евентуални преговори ще се знае какво и защо. Очакваме го с нетърпение.

Автор: Tribune.bg