Криза в ловния туризъм

Новините

10-11-2009, 15:25

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Голям отлив на чуждестранни ловци, отчетоха от Дивечовъдното стопанство в Балчик. В ловните му полета в момента бекаси ловуват две групи италиански авджии. В края на ноември се очакват белгийци да пристигнат на лов за глигани.

Шефката на дивечовъдното стопанство инж. Калинка Тодорова коментира, че напоследък ловците търсят по-евтините трофеи. По принцип скъпите трофеи стигат до 50 000 – 60 000 евро. Наскоро руснак е отстрелял в Балчишко 10.5 кг трофей от благороден елен, чиято цена е между 8 и 10 000 евро.


С решение на Министерски съвет цялата площ от 2 000 декара към правителствената резиденция край Шабла вече се стопанисва от Дивечовъдното стопанство в Балчик. Самата резиденция - Чифлика и Добруджанският двор, както и новите бунгала, остават под шапката на МС.

 

Бракониери в Шабленското и Дуранкулашкото езера, както и псевдо природозащитници, са изкрали и унищожили оградата, която опасва резиденцията. "В момента тече процедурата по възлагане на обществена поръчка за поставяне на нова ограда. Идеята ни е през януари да развъждаме лопатари и фазани. Премиерът ни обеща жандармерия, която да охранява територията. Няма да има проблем за така наречения фото ловен туризъм, но смятаме, че трябва да се заплаща такса", каза още за "ВарнаУтре.бг" Калинка Тодорова.